Strona główna  »   Przepisy  »   Zupa porowa z pulpecikami

Zupa porowa z pulpecikami

-
Zupa porowa z pulpecikami
  • Kategoria: Zupy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • do wywaru
  • 2-3 średnie pory
  • marchewka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 2 serki topione śmietankowe
  • sól i pieprz do smaku
  • do pulpecików
  • pół kg mięsa mielonego
  • cebulka
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • sól i pieprz do smaku

Pora pokroić w talarki, marchewkę starkować na tarce o dużych oczkach. Do gotującej wody dodać kostki rosołowe i wrzucić pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, majeranek, doprawic przyprawami. Gotować do miękkości warzyw.
W tym czasie przygotować mięso mielone tak jak na kotlety.
Kiedy warzywa w wywarze będą już miękkie, formować małe kuleczki z mięsa mielonego i wrzucać do zupy. Gotować do momentu wypłynięcia wszystkich kulek mięsnych.
Odlać trochę wywaru do miseczki i za pomoca trzepaczki rozetrzeć serki topione, zalać nimi zupę. Zagotować i podawać, smacznego !!!