Strona główna  »   Przepisy  »   Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa - przepis

-
Zupa pomidorowa
  • Kategoria: Zupy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 50

SKŁADNIKI

  • - pomidory bez skórek w puszce bez cukru - 2-3 puszki
  • - cebula - 2 duże żółte (białe za słodkie)
  • - oliwa do podsmażenia cebuli
  • - 200g chudego boczku
  • - starty żółty ser - 100g
  • - czosnek
  • - pieprz
  • - sól

cebulę drobno posiekaną należy zeszklić na odrobinie oliwy, razem z cebulką należy podsmażyć boczek

pomidory miksujemy i wlewamy do garnka z 0,5-1l przegotowanej wody (zależnie od upodobań co do gęstości - można dodatkowo zagęścić koncentratem pomidorowym bez cukru)

dodajemy wszystko to, co było na patelni

dodajemy czosnek, sól i przeprz do smaku

gotujemy jakies 30min aż cebulka będzie zupełnie miękka

tuż przed podaniem posypać serem żółtym