Strona główna  »   Przepisy  »   Zupa ministrone

Zupa ministrone - przepis

-
Zupa ministrone
  • Kategoria: Zupy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 35

SKŁADNIKI

  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 cienko pokrojony seler korzeniowy
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 5 szklanek chudego bulionu z kury
  • 2 szklanki chudo pokrojonej kapusty
  • 1 szklanka pokrojonej cukinii lub dyni
  • 1 cienko pokrojona marchew
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
  • 1/2 suszonych liści oregano
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta mielonych nasion selera
  • 1 puszka (ok 400g.) opłukanej o odsączonej białej fasoli
  • 1/2 szklanki radiatore (drobny makaron w kształcie krążków)
  • 1 puszka (ok 200 g.) przecieru pomidorowego

W brytfannie zmieszaj cebulę, seler, czosnek, oliwę i 3 łyżki stołowe bulionu. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż zmięknie cebula. Następnie dodaj kapustę, cukinię (lub dynię), marchewkę, listek laurowy, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, nasiona selera i pozostały bulion. Podgrzewaj do momentu zawrzenia. Przykryj, zmniejszając równocześnie ogień i duś przez 15 minut (aż warzywa zmiękną). Następnie dodaj fasolę i makaron, duś kolejne 10 minut (aż zmięknie makaron). Wymieszaj z sosem pomidorowym. Smaczna, włoska zupa jarzynowa minestrone gotowa!