Strona główna  »   Przepisy  »   Zupa krem z groszku i boczniaków

Zupa krem z groszku i boczniaków - przepis

-
Zupa krem z groszku i boczniaków
  • Kategoria: Zupy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Dieta: Atkinsa
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 50 dag mrożonego, zielonego groszku
  • 20 dag boczniaków
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Zagotować bulion, dodać groszek i gotować ok. 15 minut. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do bulionu. Boczniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Gotujący groszek zmiksować, dodać śmietanę, sól, pieprz i zagotować. Na koniec dodać boczniaki i przyprawić gałką muszkatołową.