Strona główna  »   Przepisy  »   Zupy

Przepisy - Zupy

-
Zupy przepisy

Aromatyczna zupa z dyni z kaszą kus-kus

W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, chili (jeżeli wyjmiemy nasiona będą łagodniejsze), posiekaną trawę cytrynową, listki bobkowe, imbir - dusimy wszystko chwilę razem, aby smaki się przegryzły. Dorzucamy obranego i pokrojonego (moze byc jakkolwiek) słodkiego ziemniaka, dynię i ...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa

1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Por oczyścić, umyć, pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plasterki. Przygotowane warzywa i połowę ...

Czytaj więcej »

Rosół po Beskidzku

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować w oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie. Do garnka na rosół wrzucić skrzydło z indyka (najpierw przekroić je na zgięciu) i doprawiwszy łyżeczką Vegety oraz pieprzem - zalać zimną wodą i wstawić do gotowania na małym płomieniu. ...

Czytaj więcej »

Kartoflanka po Beskidzku

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki, bądź ścieramy w robocie (polecam szczególnie tę wersję wydarzeń) na konsystencję jak na placki ziemniaczane. Następnie przez pieluchę terową odciskamy bardzo dokładnie sam miąższ ziemniaczany (pod pieluchę podstawiamy miskę i ...

Czytaj więcej »

Barszczyk chrzanowy

Ugotowac wywar na warzywach.Do sredniej wielkosci garnka wrzucic por,seler,lisc laurowy,marchewke pokrojona w talarki i surowa szynke.Gotowac na niezbyt duzym ogniu dopoki mieso nie bedzie miekkie.Nastepnie wyjac mieso,pokroic w kostke.Do wywaru dodac chrzan,doprawic sola,pieprzem i jarzynka.Pogotowac 15 ...

Czytaj więcej »

Żurek wielkanocny

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać podpieczoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i ...

Czytaj więcej »

Żurek wigilijny

Do 5 szklanek wody włożyć pokrojony w kostkę chleb, dodać pokrojoną w plastry cebulę i suszone pokrojone grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować kilkanaście minut. Zakwasić, dodać pokruszone ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Żurek przyprawić do smaku, powinien być dość ostry. Podawać z...

Czytaj więcej »

Zupa śliwkowa (potrawa kielecka)

Suszone śliwki zalać wrzątkiem i gotować przez 1,5 h, przelać je razem z wywarem do większego garnka, dodać wody, kaszy i gotować na małym ogniu aż do całkowitej miękkości kaszy, dosypać cukru do smaku. Wyborna potrawa z kieleckiego, wprost idealna na wigilię:) Smacznego...

Czytaj więcej »

Zupa migdałowa

Zmielone migdały zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok.10 min, dodać cukier waniliowy. Podawać z malutkimi kluseczkami...

Czytaj więcej »

Wyśmienita zupa pieczarkowa

Pieczarki obrane i opłukane pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu. Marchew i cebulę pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i jeszcze podsmażyć. Zalać całość bulionem i dodać brokuły, tymianek. Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Makaron ugotować jak zawsze. Zupę doprawić śmietaną, gałk...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa

Włoszczyznę myjemy i gotujemy. Miękkie już warzywa odcedzamy, tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami i ponownie dodajemy do wywaru. W osobnym garnku gotujemy obrane i starkowane pieczarki. Następnie łączymy oba wywary, dodajemy śmietanę i koperek i chwilę gotujemy. Makaron gotujemy w lekko ...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa

Grzyby oczyścić - drobno pokroić .Cebulę obrać i posiekać.Na patelnię wlać olej i rozgrzać.Wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulkę, posolić lekko i dusić do miękkości.W garnku zagotować 1-2 l wody z kostkami bulionowymi. Do gotującego się bulionu wsypać zacierkę lub makaron lekko ...

Czytaj więcej »