Strona główna  »   Przepisy  »   Zupy

Przepisy - Zupy

-
Zupy przepisy

Zupa szpinakowa z oliwkami

Szpinak oczyścić (jeżeli mrożony to rozmrozić), umyć i dobrze odcisnąć, szczypiorek lub dymkę drobno posiekać i dodać do szpinaku. Udusić na oliwie z drobno posiekanym lub rozgniecionym czosnkiem. Gdy warzywa zmiękną dodać 4 szklanki rosołu z kostki, zagotować, dodać umyty ryż, pokrojone ...

Czytaj więcej »

Zupa z czerwonej soczewicy

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 3l. wody. Wsypujemy wypłukaną soczewicę i gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, miętę i koncentrat pomidorowy. Smażymy chwilę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Chwilę gotujemy, nast...

Czytaj więcej »

Zupa krem z dyni

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w dużą kostkę dynię i marchewkę, zalać wodą aby przykryła warzywa i gotować 1 godzinę. Doprawić do smaku solą morską, sokiem z cytryny i zmiksować, posypać kolendrą. Podawać z prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Zupa ta zawiera bardzo du...

Czytaj więcej »

Moja lekka zupka kapuściana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wystarczy 5 szt. Wstawiamy w garnku wodę, a gdy się zagotuje to dajemy poszatkowaną kapustę włoską i białą, tylko sparzone (ilość dowolna), marchewkę 2 szt wrzucamy do zupy, a 3 marchewkę ścieramy na tarce. Solimy do smaku, na koniec wrzucamy ziemniaki i ca...

Czytaj więcej »

Rozkoszna zupa wiosenna

(UWAGA! Połączone w zupie składniki rozgrzewają oraz pobudzają wydzielanie feromonów! Nie spożywać w obecności nieodpowiedniej kobiety lub mężczyzny. Zupa jest miłosną zupą południowo-wschodniego...

Czytaj więcej »

Krupnik zabielany

Do gotującego się wywaru z mięsa około 1 -1,5 l /lub wykonanie bulionu z 2 kostek rosołowych na 1 l wody/ wrzucamy 3 łyżki kaszy jęczmiennej lub zawartość 1 woreczka /jak mamy kaszę w woreczku/. Po 10 minutach gotowania kaszy w wywarze, wsypujemy pokrojoną włoszczyznę lub 1/2 opakowania mroż...

Czytaj więcej »

Norweska kremowa zupa kalafiorowa

Podziel kalafior na różyczki, następnie gotuj kalafior do miękkości w wodzie z kostką bulionową. (kalafior ma byc miękki, ale się nie rozpadac). Po ugotowaniu wyjmij kalafior na talerz. Wody nie wylewaj. (Przyda się w dalszej części przepisu). Rozpuśc masło w garnku, dodaj mąkę i wymieszaj...

Czytaj więcej »

Zupa rybna wigilijna

Rybę kroimy w paseczki, zalewamy wywarem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy w garnuszku z małą ilością zimnej wody, wlewamy ją do wrzątku ciągle mieszając. Gdy się zagotuje dodajemy przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Tę zupę można podawać takze z łazankami...

Czytaj więcej »

Kapuśniak!!!

Mięso pokroić w małą kostkę. Warzywa umyć. Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie krążki. Masło rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić warzywa, podsmażyć, posolić. Dodać mięso i ziarna pieprzu. Zalać ...

Czytaj więcej »

barszczyk wigilijny

Włoszczyznę umyć, oczyścić, zalać gorącą wodą i ugotować wywar. Dodać oczyszczone, surowe buraki pokrojone w plastry, delikatnie barszcz zakwasić sokiem z cytryny, dzięki temu buraki nie stracą czerwonego koloru . Ugotowane warzywa wyjąć a wywar przecedzić. Doprawić solą i pieprzem i ...

Czytaj więcej »

zupa krem z dyni

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy startą na tarce z dużymi oczkami marchewkę i pokrojoną w kosteczkę dynię. Chwilkę wszystko podsmażamy a potem przykrywamy i dusimy przez 15 min. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładamy wszystko do ...

Czytaj więcej »

Zupa porowa z pulpecikami

Pora pokroić w talarki, marchewkę starkować na tarce o dużych oczkach. Do gotującej wody dodać kostki rosołowe i wrzucić pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, majeranek, doprawic przyprawami. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie przygotować mięso mielone tak jak na kotlety...

Czytaj więcej »

Zupa serowa

Zagotować wodę w garnku, dodać 1 lub 2 kostki rosołowe (w zależności od ilości wody). Po zagotowaniu dodać serek topiony - 2szt. (najlepiej taki w serdelku, bo szybciej się rozpuści, a jak nie ma to normalny i roztrzepać trzepaczką), doprawić do smaku koperkiem, natką, solą, pieprzem, ...

Czytaj więcej »

Grzybowa Ninki

Zagotować ok 1 litra wody, wrzucić żeberko, dwie kostki rosołowe, dodać drobno pokrojone warzywa, (ziemniaki na końcu), gotować ok. 1 h, pod koniec dodać grzybki, zabielić słodką śmietaną, posypać koperkiem. Zamiast ziemniaków można podać grzanki. Smacznego...

Czytaj więcej »

Meksykańska ZUPA smakosza

1. Kostki rosołowe rozpuść w garnku z 1,5 litra wody. 2. Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wrzuć do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj 15 minut. 3. Parówki i kiełbasę obsmaż na patelni z rozgniecionym czosnkiem, pokrojoną cebulą i ostrymi ...

Czytaj więcej »