Strona główna  »   Przepisy  »   Prowansalska zupa czosnkowa

Prowansalska zupa czosnkowa - przepis

-
Prowansalska zupa czosnkowa
  • Kategoria: Zupy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki startego sera (najlepiej gruyere parmezan)
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • kilka lisktów świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
  • 2 goździki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 bagietka

Czosnek posiekać, zalać litrem wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 min., odcedzić. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach rozłożyć jedną warstwę kromek ściśle obok siebie. Kromki bagietki polać oliwą, całość posypać serem i zalać wywarem. Odczekać chwilę, aż bagietka nasiąknie płynem.