Strona główna  »   Przepisy  »   Zapiekanka z kapusty

Zapiekanka z kapusty - przepis

-
Zapiekanka z kapusty
  • Kategoria: Zapiekanki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 80

SKŁADNIKI

  • - 1 cebula
  • - 600g kiszonej kapusty
  • - 2 liście laurowe
  • - sól, pieprz
  • - kilka jagód jałowca
  • - 250ml białego półwytrawnego wina
  • - łyżka masła
  • - 400g kabanosów lub kiełbasy "wiejskiej"

cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na maśle

dodać kapustę, liście laurowe, owoce jałowca, doprawić

wlać wino i doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min na wolnym ogniu

płytkie żaroodporne naczynie nasmarować masłem i rozłożyć kapustę

posypać kabanosami / kiełbasą pokrojoną w plastry i zapiekać 20 min w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku