Strona główna  »   Przepisy  »   Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa - przepis

-
Tarta szpinakowa
  • Kategoria: Zapiekanki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie (ja kupuję w lidlu lub bierdonce)
  • szpinak [1 op.] (mrożone liście)
  • cebula [0.5 szt.]
  • boczek wędzony [100 g] (surowy bądź gotowany)
  • czosnek [2 ząbki]
  • ser feta [100 g]
  • ser mozarella [100 g]
  • śmietana [0.5 szklanki] (18% np. piątnicy)
  • sól
  • pieprz biały
  • pieprz czarny
  • chili (przyprawa)
  • gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrozić. Boczek pokroić na sporą kostkę, cebulę drobno posiekać. Wytopić boczek na patelni po czym dodać cebulę i zeszklić.
Do rozmrożonego szpinaku dodać sól, pieprz czarny, gałkę, chili i wycisnąć czosnek. Ciasto wyłożyć na formę do tarty dobrze pokryć też brzegi formy, nakłuć ciasto widelcem i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C. W tym czasie połączyć szpinak z boczkiem, dodać do farszu pokrojoną fetę.
Zrobić sos, czyli wymieszać śmietanę z 1 jajem, dodać szczyptę soli i pieprzu białego.
Na podpieczoną tartę wyłożyć szpinak, zalać śmietaną i położyć plastry mozzarelli.
Piec jeszcze 15 min.