Strona główna  »   Przepisy  »   Zapiekanki

Przepisy - Zapiekanki

-
Zapiekanki przepisy

prowansalska zapiekanka z baraniny

Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż będzie kruche. Obrany ząbek czosnku posiekać i dodać do mięsa razem z solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Drugi ząbek czosnku przekroić na pół i przetrzeć nim żaroodporne naczynie a nastę...

Czytaj więcej »

zapiekanka drobiowo-grzybowa z ziemniaczkami

Ziemniaki obrać i w całości ugotować. Gdy przestygną pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Czosnek zmiażdzyć, cebule obrać i pokroić w kostkę, grzyby opłukać i podsmażać razem z czosnkiem i cebulką na patelni przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć do ...

Czytaj więcej »

Kartoflak

Żeberka pokroić na pojedyncze sztuki, przyprawić przyprawą do żeberek „Kamis”, oprószyć ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i wymieszać z 3 stołowymi łyżkami oleju i 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku – całość wymieszać i odstawić do lodówki (najlepiej na 12 h). ...

Czytaj więcej »

Nadziewane pieczarki

Pieczarki umyć,obrać i usunąć nóżki. Posypać w środku jarzynką. Mięso mielone wymieszać z solą , pieprzem, jajkiem, przyprawą i bułką tartą. Dodać także pokrojone drobno nóżki pieczarek. Tym farszem nadziać pieczarki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ułożyć nadziane ...

Czytaj więcej »

Zapiekana pychotka

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przyprawą, solą, pieprzem i bułką tartą. Nadziać nim makaron.Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i ułożyć na nim nadziany makaron.Wszystko zalać sosem. Sos 3/4 litra wody wymieszać z keczupem , koncentratem i jarzynką. Na góre ułożyć ser ...

Czytaj więcej »

Biała kiełbasa w koszulkach

1. Kiełbasę pokroić na kawałki 5-7 cm 2. Ziemniaki obrać i ugotować, odparować i jeszcze ciepe zmielić, dodać masło, żółtka, mąkę, gałkę i zagnieśćciasto. 3. Kiełbaski posypać majerankiem, owinąć ciastem. 4. Smażyć w oleju na rumiano. Można podać z zurkiem...

Czytaj więcej »

Ryby wigilijne

Z mąki, drożdzy, cukru, wody i oleju zagnieść ciasto jak drożdżowe na pizze. Przygotować farsz: kapustę ugotować, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać zioła, przyprawy, vegetę, pieprz, szczypiorek i do smaku ugotowane grzyby, wymieszać. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na k...

Czytaj więcej »

Kotleciki z pieczarkami

Pieczarki myjemy i obieramy, po czym kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem podsmażamy na oliwie. Ziemniaki gotujemy i zimne mielimy wraz z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Do powstałej masy dodajemy jaja, mąkę, sól i pieprz. Formujemy małe płaskie kotleciki i smażymy...

Czytaj więcej »

Kraina różnorodności

Proporcja dla 2 osob . Ugotować 200 gramów ryżu, ostudzić go zalewajac zimną wodą co sprawi,ze będzie jędrniejszy. Następnie pokroić w kosteczkę szynkę, paprykę, ananasa. Rozdrobnić kiełki sojowe. Do ryżu na początku dodać kurkume - nieduźo do uzyskania ladnego koloru i aromatu. Nastę...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z mięsem i warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. W lekko osolonej wodzie gotujemy kalafior, brokuły i brukselkę przez ok. 5 min. Na patelnię wlewamy odrobine oliwy i przez ok. 5 min obsmażamy mięso z dodatkiem ulubionych przypraw. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami kalafior i brokuły, na to mięso ...

Czytaj więcej »