Strona główna  »   Przepisy  »   Zapiekanki

Przepisy - Zapiekanki

-
Zapiekanki przepisy

Naleśniki ze szpinakiem

Z jajek, mąki, mleka, robimy ciasto naleśnikowe. Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy posiekany czosnek i lekko doprawiamy np.wegetą. Wszystko podsmażamy. Szpinak dodajemy do ciasta naleśnikowego, mieszamy i smażymy zielone naleśniki. Ostygnięte naleśniki smarujemy keczupem i kładziemy pokrojony...

Czytaj więcej »

naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Jajko, mleko, wodę oraz szczyptę soli wymieszać. Zmiksować z taką ilością mąki, aby uzyskać konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Dolać do ciasta olej i odstawić na kilka minut. Nagrzać patelnię i usmażyć kolejno naleśniki. Odstawić naleśniki do ostygnięcia. W tym czasie ...

Czytaj więcej »

zapiekanka drobiowa

piersi przygotowujemy tak jak na kotlety, wykładamy na blachę. Pieczarki podsmażamy wraz z cebulką i kładziemy na pierś z kurczaka. Następnie wierzch dość obficie smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy utartym serem. pieczemy okolo 20-25 min w temperaturze 200 stopni...

Czytaj więcej »

Gołąbki niezwyczajne :)

Szatkujemy na drobne kawałki cebulę, pietruszkę, pieczarki, paprykę. Dodajemy mięso mielone, jajko, granulat sojowy. Dodajemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, pieprz ziołowy, ząbek czosnku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Kapustę szatkujemy dosyć drobno (im starsza kapusta tym drobniej...

Czytaj więcej »

Naleśniki z parówką

Na patelni przyrumienić pokrojoną cebulę i dodać mięso mielone (jakie, według gustu), wszystko dusić na małym ogniu. Następnie zalać małą ilością wody i dodać przecier pomidorowy - zagotować, a w razie potrzeby zagęścić mąką. Konsystencja powinna być dość gęsta. Przyprawić pieprzem...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z ziemniaków z serem gorgonzola

Ziemniaki obrać, podgotować w osolonej wodzie jakieś 10 minut (nie muszą być ugotowane, tylko lekko podgotowane), pokroić je na plasterki. Dzielimy pokrojone ziemniaki na dwie części, pierwszą część układamy na dnie żaroodpornego naczynia, uprzednio posmarowanego masłem. Następnie ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z brokułami

Makaron gotujemy al dente, brokuły na pół twardo. Paprykę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy. Ugotowany makaron,brokuły oraz podsmażony czosnek z papryką mieszamy i wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypujemy starty żół...

Czytaj więcej »

Zapiekana papryka

Ryż ugotować dodać mięso mielone i doprawić (podobnie jak na gołąbki). Czerwone papryki oczyścić z nasion od góry- nie przekrajać. Wyparzyć papryki wrzątkiem, napełnić farszem ryżowo- mięsnym. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nadziane papryki. Zapiekać w piekarnku przez około 15...

Czytaj więcej »

Capital City

Ziemniaki podgotować w mundurkach, obrać ze skórki i pokroić w plastry, ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub olejem (np. z pestek winogron). Kazdą warstwę posolić, można na każdej warstwie ułożyć plasterki masła. Kabaczka pokroić w kostkę, podgotować w ...

Czytaj więcej »

skrzydełka kurczaka z zapiekanym ryżem

do naczynia żaroodpornego lub prodiża sypię szklankę ryżu i zalewam 2 szklankami wody. Solę wszystko i dodaję przyprawy. Potem układam w tą wodę skrzydełka ( ściśle do siebie poutykane by jak najmniej było widać ryż) uprzednio włożone do marynaty ( marynata: skrzydełka, trochę oleju , ...

Czytaj więcej »

Bakłażanki zapiekanki

Bakłażany kroję wzdłuż na centymetrowe plastry. Układam je w misce, solę, przyciskam talerzem i odstawiam na pół godziny (lub dłużej), by puściły sok. Następnie smażę w oliwie. Nagrzewam piekarnik do 175°C. Żaroodporne naczynie smaruję oliwą i układam warstwami plastry bakłażanów, ...

Czytaj więcej »

Trójkolorowa zapiekanka

1.Cebule kroimy w kostkę i na patelni szklimy na oliwie.Dodajemy mięso mielone i przecier pomidorowy, mieszamy i podsmażamy. 2.Zalewamy bulionem, mieszamy i około 5 minut dusimy bez przykrycia. Doprawiamy ziołami, pieprzem i ewentualnie solimy. 3.Przygotowujemy puree ziemniaczane-ugotowane ziemniaki ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z warzywami

Ziemniaki ugotować, tak aby były jeszcze twarde. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć z cebulką na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, posypać vegetą i podsmażyć. Ugotować również osobno fasolkę (pokrojoną w 2cm paseczki), w osolonej wodzie. Gdy wszystkie warzywa mamy ...

Czytaj więcej »

Ziemniaki zapiekane z serem, szynką lub kiełbasą

Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić, odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać cebulę i paprykę, smażyć 5 minut mieszając, wyłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę wymieszan...

Czytaj więcej »

Zapiekana cukinia z tuńczykiem i ryżem

Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. W garnku ugotować wywar- włożyć cukinie, wydrążony miąższ. Dusić na małym ogniu 7-10 minut. Wyjąć cukinie tak, aby sie nie połamała. Wywar zmiksować, wymieszać z koncentratem pomidorowym, posolić, popieprzyć. Wywar wlać do żaroodpornego ...

Czytaj więcej »