Strona główna  »   Przepisy  »   Zapiekanki

Przepisy - Zapiekanki

-
Zapiekanki przepisy

tarta z papryką i pieczarkami

Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimną margarynę i drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Paprykę, pieczarki po oczyszczeniu pokroić w dużą ...

Czytaj więcej »

Zapiekane bakłażany z jajkiem.

Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wydrąż, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, połóż połówki bakłażanów przecięta stroną do dołu. Smaż po 5 min z każdej strony. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, cebule obierz i posiekaj. Zeszklij je...

Czytaj więcej »

Puszysty ryż z jabłkami, po prostu legumina

Ugotować ryż. W oddzielnym garnku zesmażyć jabłka z cynamonem, dosłodzone cukrem bądź miodem. Z białek ubić pianę. Ugotowany ryż wymieszać z 2 łyżkami masła i 2 żołtkami, a następnie wymieszać bardzo delikatnie z ubitą pianą. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą, groszkiem i chili

Makaron gotujemy al dente. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone drobno por i chili. Chwilę jeszcze razem smażymy i dodajemy mini kostkę cebulkę i pieprz. Wsypujemy mini groszek i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wysypujemy kiełbasę z ...

Czytaj więcej »

Królewska potrawka z piersi kurczaka

Pory kroimy na cienkie plasterki, wypełniamy nimi dno naczynia żaroodpornego, pamiętajmy jednak, że plasterki pora muszą być rozdrobnione w palcach. Wypełnione porami dno posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Na por kładziemy pokrojone kawałki piersi z kurczaka, po czym posypujemy je pieprzem i ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka zbójnicka

Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i posolić. Pieczarki, boczek i cebulkę pokroić w plastry, doprawić do smaku i podsmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować i układać warstwami ziemniaki i farsz i znowu ziemniaki i farsz. Wszystko posypywać ziołami prowansalskimi (jak kto lubi). Na ...

Czytaj więcej »

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piecu

Cienkie naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju. Z podanych składników otrzymujemy 10-12 naleśników o średnicy około 20 cm. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy zimnym mlekiem i gotujemyna małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję gęstej ś...

Czytaj więcej »

słodka ryżówka

Ugotować ryż na mleku. Dodać żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon. W żaroodpornym naczyniu wykładać naprzemiennie masę ryżową i jabłka. Piec ok. 45min. Można posypać cukrem pudrem...

Czytaj więcej »

Bułeczki z niespodzianką

Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki. Każdą bułkę smarować masłem. Pieczarki i cebulę drobno pokroić i usmażyć z solą i pieprzem. W zagłębienia powstałe w każdej bułce najpierw wlożyć trochę nadzienia, następnie wbić po jednym jajku i posypać tartym serem. Wstawić do gor...

Czytaj więcej »

aromatyczna lasagne

mięso dobrze wysmażyć na patelni, co chwilę mieszając, aby nie stanowiło jednolitek konsystencji. Dodać pomidory z puszki bez soku i dobrze je rozgnieść (ja robię to dopiero na patelni, ale można przed ich wyłożeniem). Wsypać przyprawy (co chwilę próbując, aby nie przesadzić - szczególnie z...

Czytaj więcej »

Bułka paryska nadziewana pieczarkami

Pieczarki oczyścić, z kapeluszy usunąć skórkę. W razie potrzeby grzyby opłukać w zimnej wodzie. Pieczarki przekroić na pół i posypać solą oraz pieprzem.Na dużej patelni rozgrzać masło. Grzyby podsmażyc w 3 porcjach, każdą porcję 2 minuty. Usmażone grzyby przełożyć na sito i osączy...

Czytaj więcej »

Al Forno Venezia

Makaron świderki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy połowę czasu przewidzianego na opakowaniu, odcedzamy. Brokuł wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i cukru i czekamy aż woda ponownie się zagotuje, po czym wyławiamy. Pierś z kurczaka pokrojoną na niewielkie kawałki i przyprawioną wg wł...

Czytaj więcej »

Mielone z kapustą

Do mięsa wkroić poszatkowaną kapustę, dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować mielone obtoczyć w bułce tartej, usmażyć. Usmażone mielone układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch włożyć pokrojoną kapustę, ogórki kwaszone, paprykę zieloną, czerwoną i żółt...

Czytaj więcej »

Zapiekanka brokułowa

Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę na odrobinie oliwy, doprawić solą, pieprzem, wyłożyć na makaron. Ugotować pokrojone warzywa (mogą być mrożone), dodać do makaronu, przygotować sos beszamelowy, zalać nim...

Czytaj więcej »

Przyprawione ziemniaczki

1. Obrać ziemniaki i pokroić w plasterki. 2. Na patelnię wlać olej w ilości takiej, aby pokrył dno patelni, po nagrzaniu wrzucić ziemniaki. 3. Na ziemniaki sypać kolejno wszystkie wymienione przyprawy (ilość dobrana do intensywności smaku - jak kto woli), delikatnie wymieszać, aby przyprawy był...

Czytaj więcej »