Strona główna  »   Przepisy  »   Soczewica a la musaka

Soczewica a la musaka - przepis

-
Soczewica a la musaka
  • Kategoria: Zapiekanki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 75

SKŁADNIKI

  • 1 zmiksowana blenderem cebula (może być posiekana)
  • 4 posiekane łodygi selera naciowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
  • szklanka zielonej soczewicy
  • natka pietruszki (ok 3 łyżki, można mniej lub więcej wedle uznania)
  • sól i pieprz
  • duży bakłażan pokrojony w plastry, lub dwa mniejsze
  • sos
  • 2 łyżki masła
  • 25g mąki
  • 300ml mleka 0,5% lub 0%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag startego sera żółtego

Gotować soczewicę w dwóch szklankach wody 20min. Do gotującej się soczewicy dodać zmiksowaną cebulę (jeśli była posiekana zamiast miksowania, można ją wcześniej zeszklić na oleju), pokrojony seler, czosnek, pomidory i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 20 min, aż soczewica całkiem zmięknie. Można dodać wody, jeśli wygotuje się zanadto i zaistnieje groźba przywierania do dna garnka.

Plastry bakłażana podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: bakłażan na dnie, warstwa soczewicy z pomidorami, znów warstwa bakłażana i znów soczewicy, a na samej górze zakryć ponownie plastrami bakłażana.

Przygotować sos: roztopić w garnuszku masło, dodać mąkę i zamieszać lekko zasmażając mąkę, po czym dolać mleko, mieszać aż zgęstnieje, dodając podczas mieszania szczyptę gałki muszkatołowej.

Otrzymanym sosem polać ułożonego z bakłażana i soczewicy przekładańca, a na koniec posypać wierzch startym żółtym serem.

Nie przykrywając przykrywką, wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35min.