Strona główna  »   Przepisy  »   Ryż zapiekany

Ryż zapiekany - przepis

-
Ryż zapiekany
  • Kategoria: Zapiekanki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 100

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu
  • 1 litr mleka
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 70 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • sól
  • cukier puder do posypania

Do wysokiego garnka wlać mleko, wsypać ryż i wymieszać. Laskę wanilii przekroić, wyjąć miąższ i dodać do mleka. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 30 min, aż ryż wchłonie mleko.
Wyjąć wanilię i zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200st.C (z termoobiegiem do temp. 180st.C). Umyć i osuszyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Żółtka utrzeć z z masłem i cukrem na puszystą masę. Do masy dodać ryż i startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Białka jajek ubić ze szczptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie pianę z masą ryżową, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Delikatnie wygładzić wierzch masy. Piec ok. 50 min. Po wyjęciu opruszyć cukrem pudrem. Przed podaniem można udekorować skórką cytryny.

Smacznego!