Strona główna  »   Przepisy  »   Zapiekanki

Przepisy - Zapiekanki

-
Zapiekanki przepisy

Zapiekanka z kapusty

cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na maśle dodać kapustę, liście laurowe, owoce jałowca, doprawić wlać wino i doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min na wolnym ogniu płytkie żaroodporne naczynie nasmarować masłem i rozłożyć kapustę posypać kabanosami / kiełbasą ...

Czytaj więcej »

Pomidorowa zapiekanka

każdy plaster szynki złóż na dwa razy (powstanie 1/4 plastra) na każdą szynkę połóż plaster sera zapiekaj w piekarniku lub w mikrofalówce po wyjęciu ułóż każdą zapiekankę na plastrze pomidora...

Czytaj więcej »

Omlet w towarzystwie cukinii i papryki

W pierwszej czynności na oliwie podsmażamy cukinię, później zalewamy ją wodą i prażymy na patelni. Gdy woda wyparuje dodajemy paprykę, wędlinę, cebulę (wszystko pokrojone w paseczki lub w kostkę). W tym czasie w osobnej misce rozbijamy jajka i dodajemy do nich mleko, sól i pieprz. Wszystko ...

Czytaj więcej »

Tarta szpinakowa

Szpinak rozmrozić. Boczek pokroić na sporą kostkę, cebulę drobno posiekać. Wytopić boczek na patelni po czym dodać cebulę i zeszklić. Do rozmrożonego szpinaku dodać sól, pieprz czarny, gałkę, chili i wycisnąć czosnek. Ciasto wyłożyć na formę do tarty dobrze pokryć też brzegi formy, ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z brokułami

Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy i kolejno układać: połowę surowego makaronu, pieczarki pokrojone, paprykę w kostkę, filety podsmażone. Na wierzch położyć drugą połowę makaronu. Z kolei na makaron poukładać różyczki surowego...

Czytaj więcej »

Soczewica a la musaka

Gotować soczewicę w dwóch szklankach wody 20min. Do gotującej się soczewicy dodać zmiksowaną cebulę (jeśli była posiekana zamiast miksowania, można ją wcześniej zeszklić na oleju), pokrojony seler, czosnek, pomidory i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 20 min, aż ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka na spodzie z cukini

Kaszę wymoczyć w letniej wodzie ok 1h z dodatkiem odrobiny soli. Nastepnie wypłukać, marchew i seler obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wsypać do kaszy, wymieszać i dodać 1 łyżkę masła i odrobinę wegety i przypraw. Poddusić w piekarniku (180st ok. 1h) w 2 szkl. wody. Posiekać cebulę i ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka warzywna z tuńczykiem - fit

Marchewkę i brokuły gotujemy na parze, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (marchewkę w paski, brokuły w różyczki). Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt grecki, jajka i przyprawy mieszamy razem do jednolitej konsystencji. resztę składników (oprócz sera) mieszamy razem i wkł...

Czytaj więcej »

Dietetyczne duszonki

Warzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, krążki /cebula lub por/. Pierś drobiową pokroić w kostkę i przesmażyć na gorącym oleju. Doprawić solą, pieprzem, posypać majerankiem. Warstwami wrzucać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę warzywa na przemian z przesmażonym mięsem...

Czytaj więcej »

Ryż zapiekany

Do wysokiego garnka wlać mleko, wsypać ryż i wymieszać. Laskę wanilii przekroić, wyjąć miąższ i dodać do mleka. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 30 min, aż ryż wchłonie mleko. Wyjąć wanilię i zostawić ryż do całkowitego ...

Czytaj więcej »

Naleśniki z serem i parówką

Zrobić ciasto na naleśniki o odpowiedniej konsystencji.Następnie usmażyć na patelni odpowiednią ilość placków, po czym położyć na naleśniku przekrojoną wzdłuż parówkę, dodać ser(mogą być plastry jak i starkowany ser), zrobić ruloniki i obtaczać w jajku i bulce tartej. Gdy wykonamy wyż...

Czytaj więcej »

tarta z papryką i pieczarkami

Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimną margarynę i drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Paprykę, pieczarki po oczyszczeniu pokroić w dużą ...

Czytaj więcej »

Zapiekane bakłażany z jajkiem.

Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wydrąż, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, połóż połówki bakłażanów przecięta stroną do dołu. Smaż po 5 min z każdej strony. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, cebule obierz i posiekaj. Zeszklij je...

Czytaj więcej »

Puszysty ryż z jabłkami, po prostu legumina

Ugotować ryż. W oddzielnym garnku zesmażyć jabłka z cynamonem, dosłodzone cukrem bądź miodem. Z białek ubić pianę. Ugotowany ryż wymieszać z 2 łyżkami masła i 2 żołtkami, a następnie wymieszać bardzo delikatnie z ubitą pianą. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą, groszkiem i chili

Makaron gotujemy al dente. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone drobno por i chili. Chwilę jeszcze razem smażymy i dodajemy mini kostkę cebulkę i pieprz. Wsypujemy mini groszek i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wysypujemy kiełbasę z ...

Czytaj więcej »