Strona główna  »   Przepisy  »   Rogata cięlęcina duszona

Rogata cięlęcina duszona - przepis

-
Rogata  cięlęcina duszona
  • Kategoria: Wołowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 75

SKŁADNIKI

  • 80 dkg cielęciny od kulki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
  • rosół (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka do panierowania
  • natka pietruszki
  • oliwa i masło

Cielęcinę kroimy w plastry. Dokładnie oprószamy mąką z przyprawami i podsmażamy na gorącym tłuszczu, tak aby mięso zarumieniło się z obu stron. Dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, pokrojone w drobną kostkę pomidory lub obrane pomidory z puszki wraz z sosem pomidorowym, wino i tyle rosołu aby mięso było całkowicie przykryte. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku. Mięso podajemy z ziemniaczkami, posypane pietruszką i polane sosem. Sos można przetrzeć przez sito. Smacznego