Strona główna  »   Przepisy  »   Żeberka wieprzowe z warzywami

Żeberka wieprzowe z warzywami - przepis

-
Żeberka wieprzowe z warzywami
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 45

SKŁADNIKI

  • 80 dag chudych żeberek wieprzowych
  • sól, pieprz
  • przyprawa do żeberek
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki zielonego mrożonego groszku

Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć przyprawą. Nalać wodę do parowaru, ułożyć żeberka i nakryć drugą nadstawką.
Ułożyć warzywa: marchewkę, mrożony groszek, cebulę, por. Zamknąć parowar. Ustawić czas na 40 min.
Po 20 min. zdjąć nadstawkę z warzywami. Nakryć żeberka i dalej parować następne 20 min. Na 5 min. przed wyłączeniem żeberek wstawić ponownie warzywa.
Gdy żeberka są gotowe, wyłożyć na półmisek, w razie potrzeby posypać lekko solą i pieprzem. Obok ułożyć warzywa.
Można też zacząć parować warzywa, na 20 min. przed wyłączeniem żeberek.