Strona główna  »   Przepisy  »   Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone - przepis

-
Tradycyjne kotlety mielone
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 50

SKŁADNIKI

  • ok. 600 g mielonego mięsą wieprzowo-wołowego
  • 1 czerstwa bułka
  • pół szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka pietruszki (3 -4 gałązki)
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypta suszonego majeranku lub inne zioła wg uznania
  • bułka tarta (nie jest konieczna)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Pokroić bułkę i namoczyć w mleku. Obrać, pokroić cebulę w mała kostkę i zeszklić ją na łyżce oliwy. Umyć i posiekać natkę pietruszki. Zmielone mięso wymieszać z odciśnietą bułką, cebulą, jajkiem, musztardą, natką pietruszki oraz przygotowanymi ziołami. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z uzyskanej masy uformować niewielkie kotlety. Lekko je spłaszczyć. Można obtoczyć je w bułce tartej (nie jest to wymagane). Kotlety smażyć z obu stron na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie.
Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego!