Strona główna  »   Przepisy  »   Wieprzowina

Przepisy - Wieprzowina

-
Wieprzowina przepisy

Rostbef z kaszą

Marchewki obrać i pokroić w słupki. Mięso oczyścić z kości, umyć i pokroić w plastry. Przełożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody i lekko posolić. Wrzucić listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotować 45 minut. Do mięsa dodać pokrojoną marchewkę i kaszę jagalaną. ...

Czytaj więcej »

Schab pieczony

naczynie żaroodporne trzeba natrzeć oliwą. schab umyć i natrzeć oliwą lub olejem. wkładamy schab do naczenia i obcypujemy cały przyprawami. czosnek i gorczycę sypiemy na wierzch. mieso pieczemy w 200 stopniach ok godz podajemy z sosem pieczeniowym. SMACZNEGO...

Czytaj więcej »

Klopsiki w sosie koperkowym

Mięso mielone mieszamy dokładnie z poszatkowanym porem, marchewką i koperkiem. Dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawiamy jak lubimy. Jeśli masa jest za rzadka, zagęszczamy bułką tartą. Formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i przysmażamy na oleju, tak by się tylko zrumieniły ...

Czytaj więcej »

Babeczki z mięsem

Do miski dodać margarynę i sól. Dodać rozkruszone w śmietanie drożdże i zagnieść ciasto. Foremki na babeczki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wykleić ciastem i piec na złoty kolor w tem.180 stopni. Mięso zmiksować z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, dodać smażon...

Czytaj więcej »

Danie z mięsa wieprzowego w sosie słodko-kwaśnym

Wymieszać składniki marynaty, marynować mięso 30 min. Wymieszać dokładnie składniki na ciasto aż utworzy się gęsta, jednolita masa, odstawić. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę, marchewkę, papryki i czosnek. Smaż mieszając 2 min. Dodaj ananasa. Smaż kolejne 30 sek. Wyjmij ...

Czytaj więcej »

Pyszne kuleczki

Mięso mielone wieprzowe lub inne smażymy z cebulą na patelni, gotujemy kaszę jęczmienną najlepiej taką w woreczkach. Następnie mieszamy usmażone mięso z kaszą i tworzymy kuleczki. Kuleczki polewamy sosem pomidorowym. Robimy sałatkę jako dodatek: kapustę pekińską pokrojoną wraz z tartą ...

Czytaj więcej »

Gołąbki meksykańskie

Kapuste poszatkować i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Po dokładnym wymieszaniu składników formować podłużne klopsy, obtoczyć w bułce tartej i podsmażać. Układać w podłużnym garnku, zalać sosem i gotować aż wszystko będzie miękkie...

Czytaj więcej »

Szynka pieczona świąteczna

Kolendrę i ziele angielskie rozdrobnić (np. w młynku do kawy, moździerzu lub utłuc). Czosnek obrać, drobno pokroić, dodać sól, pieprz, mielony kminek, oliwę. Rozcierać dokładnie aż uzyskamy jednorodną pastę. Umytą i osuszoną szynkę natrzeć dokładnie pastą przyprawową, umieścić w ...

Czytaj więcej »

Wątróbka wieprzowa z bekonem i cebulką

Wątrobę oczyścić z błon i żył. Pokroić w kostkę o boku około 2 cm, zalać mlekiem lub winem, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu przyrumienić bekon, wyjąć pozostawiając tłuszcz. Dodać do rondla cebulę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając aż zmięknie, nie ...

Czytaj więcej »

Frykadelki z serem

1. Mięso mielone wymieszać z żółtkiem, śmietaną i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotleciki. 2. Świeży szpinak dokładnie opłukać i wrzucić do 2 l osolonej, wrzącej wody. Jak tylko liście zmiękną, osączyć je i przelać zimną wodą. Porozdzielane liście szpinaku podgrzać w ły...

Czytaj więcej »

Mielone mięso zapiekane z pietruszką

1. Tartą bułkę wymieszać z 1/8 l ciepłej wody. Obraną cebulę zetrzeć. Dodać do mielonego mięsa, śmietany, jajek, soli oraz pieprzu i wymieszać a następnie doprawić do smaku. 2. Uformowaną z masy mięsnej pieczeń obtoczyć w drobno posiekanej pietruszce i ułożyć w formie ż...

Czytaj więcej »

Żeberka zapiekane

Jak przyrządzić? Żeberka obgotować, wyjąć z wody jeszcze twardawe. Cebulę pokroić w grubsze talarki, wrzucić na patelnię, wlać 1 szkl. keczupu. Dusić, dodać sok z 1 cytryny, ewentualnie sos chili (jak ktoś woli na ostro). Można dodać czosnek, jak ktoś lubi, pieprz, sól, przyprawy - po ...

Czytaj więcej »

Pulpety w śmietanowym sosie

Jak przyrządzić? Mięso wyrobić z kaszą, żółtkiem i 2 łyżkami koperku lub natki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść do wrzącego bulionu z warzyw. Gotować na wolnym ogniu ...

Czytaj więcej »

Biała kiełbasa z papryką

Cebulę pokroić w krążki, ogórki zetrzeć na grubej tarce, paprykę pokroić w cienkie paseczki. Dodać przyprawy i olej. Całość wymieszać. Kiełbasę wyłożyć do naczynia i obłożyć warzywami. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w temp. 200 st. C...

Czytaj więcej »