Strona główna  »   Przepisy  »   Schab w warzywach

Schab w warzywach - przepis

-
Schab w warzywach
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 3 duże marchewki/5 małych
  • 1 puszka groszku w puszce/mrożony
  • 1 niepełna łyżka oliwy
  • woda
  • sól, pieprz

Cebule pokroić w półtalarki, marchewkę w paski, wrzucić do garnka, wlać oliwę i poddusić 5–7 min. Dorzucić groszek. Poddusić 1-2 min. i wyjąć wszystko z garnka na talerz lub miskę. Mięso opłukać, nasmarować solą i pieprzem i włożyć do garnka, w którym dusiliśmy warzywa. Dolać szklankę wody i poddusić mięso z dwóch stron przez chwilę. Wyjęte warzywa wrzucić przykrywając nimi mięso, dolać wody tak, aby przykryła 2/3 mięsa. Dusić całość ok. 40 min, aż mięso będzie miękkie.

Gdy mięso jest gotowe, a warzywa miękkie wyciągamy mięso i połowę warzyw. Warzywa w garnku miksujemy uzyskując sos. Mięso kroimy w plastry i wkładamy jeszcze na chwilkę do garnka, dodajemy resztę warzyw. Wszystko razem powinno odpocząć przykryte pokrywką jakieś 30 min. już nie na gazie, żeby przeszło zapachami.