Strona główna  »   Przepisy  »   Roladki wieprzowe z kapustą kiszoną

Roladki wieprzowe z kapustą kiszoną - przepis

-
Roladki wieprzowe z kapustą kiszoną
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 4 plastry łopatki wieprzowej (600g)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • 100 g boczku
  • cebula
  • łyżka kminku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • szklanka bulionu
  • kwaśne jabłko

Mięso rozbić. Posmarować musztardą, oprószyć przyprawami. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, połowę przesmażyć, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać kminek i połowę kapusty, dusić przez 5 minut.
Masę rozsmarować na plastrach mięsa. Zwinąć w roladki, związać.
Masło lub margarynę i resztę boczku rozgrzać, obsmażyć roladki, podlać bulionem, dusić pod przykryciem ok. 50 - 60 min.
Roladki wyjąć.
Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ grubo pokroić, dodać do sosu, dusić 10 min. Dodać resztę kapusty, dusić 5 min.