Strona główna  »   Przepisy  »   Polędwica z kremem pieczarkowym

Polędwica z kremem pieczarkowym - przepis

-
Polędwica z kremem pieczarkowym
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 45

SKŁADNIKI

  • - cebula
  • - oliwa z oliwek do smażenia
  • - pieczarki (200g)
  • - białe wino (200ml)
  • - polędwica (cztery kawałki po około 180g)
  • - śmietana 22% (150ml)
  • - ząbek czosnku
  • - francuska musztarda bez cukru (2 łyżeczki)
  • - sól i pieprz

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli

dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, smażymy 5 min

dolewamy wino i dusimy kolejne 5 min

w międzyczasie rozbijamy mięso i smażymy na drugiej patelni z dwiema łyżkami oliwy (4-12 min w zależności od upodobań)

do cebuli i pieczarek dolewamy śmietanę, posiekany czosnek i musztardę, mieszamy i smażymy 5 min.

sos doprawiamy solą i pieprzem

mięso polewamy sosem już na talerzu