Strona główna  »   Przepisy  »   Nadziewane kulki ryżowe

Nadziewane kulki ryżowe - przepis

-
Nadziewane kulki ryżowe
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • pół cebuli
  • oliwa
  • 10 dag posiekanej wieprzowiny
  • 20 dag mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag kleistego ryżu (np. do puddingu, sushi lub okrągłego)
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • olej
  • bułka tarta

Farsz: pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i rozmrożony groszek. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać pomidory i przyprawić. Dusić na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje. Ryż ugotować, wymieszać z masłem, serem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepić kulki. Każdą napełnić farszem z pomidorów. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce i smażyć na oleju na złoty kolor.