Strona główna  »   Przepisy  »   Kurczak w cieście

Kurczak w cieście - przepis

-
Kurczak w cieście
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 80

SKŁADNIKI

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • małe opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • po 4 plasterki sera żółtego i szynki
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Filety pokroić na dwie części i każdą przyprawić.
Ciasto przyciąć i położyć na posypaną mąką blaszkę.
Wstawić na 10 minut do lodówki.
Wyjąć i z każdej strony wzdłuż dłuższego boku zrobić ok. 8 cm nacięcia w odstępach co 2 cm, pośrodku 4-5 cm zostawić niepocięte.
Na cieście ułożyć mięso, ser i szynkę. Zapleść paseczki ciasta/na zmianę prawy,lewy/ zostawiając między nimi przerwy, aby podczas pieczenia kurczak mógł odparować.
Na 15 minut włożyć do lodówki. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni na złoto.