Strona główna  »   Przepisy  »   Karkówka z jabłkami i suszonymi śliwkami

Karkówka z jabłkami i suszonymi śliwkami - przepis

-
Karkówka z jabłkami i suszonymi śliwkami
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • ok. 1,5 kg schab karkowy
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 winne jabłka
  • pół łyżeczki soli
  • po 2 szczypty pieprzu i imbiru
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia
  • ok. 1,5 szklanki bulionu mięsnego
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka galaretki z porzeczek

Śliwki zalać wodą, zagotować, zdjąć z ognia i wyjąć pestki.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w gruba kostkę. W schabie naciąć głeboka kieszeń, nacięcie natrzeć solą, pieprzem i imbirem.
Kieszeń napełnić nadzieniem z jabłek i śliwek, zszyć, a mięso mocno obwiązać nicią.

Tłuszcz rozgrzać mocno obsmażyć mięso, wlać 3/4 szklanki bulionu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Mięso piec 1-1,5 godzin. (aż będzie miękkie). W razie potrzeby dolewać gorący bulion.
Mięso wyjąc, usunąć nić, pokroić w plastry. Do sosu pozostałego po pieczeniu wlać śmietanę, dodać galaretkę, posolić, popieprzyć. Podawać razem z mięsem.