Strona główna  »   Przepisy  »   Karkówka na słodko

Karkówka na słodko - przepis

-
Karkówka na słodko
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Andrzejki
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • kawałek karkówki
  • delikat do mięs
  • 25 dag rodzynek
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • tłuszcz do smarowania

Karkówkę pokroić na 2 cm grubości plastry i z każdej strony obsypać obficie delikatem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć plastry mięsa, obsypać rodzynkami i położyć kolejną warstwę karkówki i znowu posypać rodzynkami. Powtórzyć układanie warstw mięsa i rodzynek do wyczerpania składników. Zalać mięso sokiem jabłkowym, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w tem. 200 stopni do miękkości podlewając sokiem. Pod koniec pieczenia odkryć i lekko zapiec.