Strona główna  »   Przepisy  »   Gulasz piwny

Gulasz piwny - przepis

-
Gulasz piwny
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 80

SKŁADNIKI

  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 butelka piwa
  • 1 kromka razowego chleba
  • sól
  • czarny pieprz

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć sproszkowaną papryką. Obrać cebule i pokroić w grube kostki, następnie zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso stale mieszając, trzymać na ogniu 10 minut. Następnie posypać kminkiem i dolać połowę piwa. Przykryć rondel i gotować około 45 minut na małym ogniu. Dodać do mięsa resztę piwa oraz pokruszony drobno chleb razowy. Gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.