Strona główna  »   Przepisy  »   Cielęcina z nadzieniem szpinakowym

Cielęcina z nadzieniem szpinakowym - przepis

-
Cielęcina z nadzieniem szpinakowym
  • Kategoria: Wieprzowina
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 120

SKŁADNIKI

  • 1 i1/2 kg. zadniej cielęciny
  • sól
  • pieprz
  • łagodna papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki rosołu z kostki
  • nadzienie
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 3 dag masła
  • łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka startego żółtego sera

Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę i zrumienić.
Włożyć szpinak i smażyć 3 minuty.
Dodać śmietanę, starty żółty ser, przyprawić solą i pieprzem.
Dusić ok. 15 minut, ostudzić.
Oddzielić żółtko od białka. Zółtko roztrzepać, dodać do szpinaku i wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Mięso opłukać, naciąć wzdłuż nie docinając do końca.Wyłożyć na nie nadzienie szpinakowe, zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.
Wierzch natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mięso włożyć do nasmarowanej oliwą brytfanny, zrumienić i wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do tem. 200 stopni i piec przez godzinę.