Strona główna  »   Przepisy  »   Wieprzowina

Przepisy - Wieprzowina

-
Wieprzowina przepisy

Gulasz piwny

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć sproszkowaną papryką. Obrać cebule i pokroić w grube kostki, następnie zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso stale mieszając, trzymać na ogniu 10 minut. Następnie posypać kminkiem i dolać połowę piwa. Przykryć rondel i gotować oko...

Czytaj więcej »

Polędwica z kremem pieczarkowym

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, smażymy 5 min dolewamy wino i dusimy kolejne 5 min w międzyczasie rozbijamy mięso i smażymy na drugiej patelni z dwiema łyżkami oliwy (4-12 min w zależności od ...

Czytaj więcej »

Roladki na parze

Schab myjemy, rozbijamy, opruszamy pieprzem cytrynowym. Musztardę francuską mieszamy z musztardą chrzanową i drobno posiekaną cebulą, dodajemy 2 łyżki wody i doprawiamy szczyptą słodkiej papryki. Każdy plaster mięsa obficie smarujemy sosem z obu stron i zawijamy w roladki w folię aluminiową. ...

Czytaj więcej »

Soczyste roladki schabowe z pieczarkami

1. Pieczarki, cebulkę kroimy na kosteczkę 2. Czosnek przeciskamy przez prasę lub drobiutko kroimy 3. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, gdy się zeszki, dodajemy pieczarki. Łącznie smażymy nie dłużej niż 5-7 min 4. Kotlety schabu rozbijam na cieniutkie plasterki 5. Każdego kotleta ...

Czytaj więcej »

Schab w warzywach

Cebule pokroić w półtalarki, marchewkę w paski, wrzucić do garnka, wlać oliwę i poddusić 5–7 min. Dorzucić groszek. Poddusić 1-2 min. i wyjąć wszystko z garnka na talerz lub miskę. Mięso opłukać, nasmarować solą i pieprzem i włożyć do garnka, w którym dusiliśmy warzywa. Dolać ...

Czytaj więcej »

Żeberka wieprzowe z warzywami

Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć przyprawą. Nalać wodę do parowaru, ułożyć żeberka i nakryć drugą nadstawką. Ułożyć warzywa: marchewkę, mrożony groszek, cebulę, por. Zamknąć parowar. Ustawić czas na 40 min. Po 20 min. zdjąć nadstawkę z warzywami. Nakryć żeberka i dalej parowa...

Czytaj więcej »

Tradycyjne kotlety mielone

Pokroić bułkę i namoczyć w mleku. Obrać, pokroić cebulę w mała kostkę i zeszklić ją na łyżce oliwy. Umyć i posiekać natkę pietruszki. Zmielone mięso wymieszać z odciśnietą bułką, cebulą, jajkiem, musztardą, natką pietruszki oraz przygotowanymi ziołami. Całość doprawić solą i ...

Czytaj więcej »

Roladki wieprzowe z kapustą kiszoną

Mięso rozbić. Posmarować musztardą, oprószyć przyprawami. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, połowę przesmażyć, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać kminek i połowę kapusty, dusić przez 5 minut. Masę rozsmarować na plastrach mięsa. Zwinąć w roladki, związać. Masło ...

Czytaj więcej »

Karkówka z jabłkami i suszonymi śliwkami

Śliwki zalać wodą, zagotować, zdjąć z ognia i wyjąć pestki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w gruba kostkę. W schabie naciąć głeboka kieszeń, nacięcie natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Kieszeń napełnić nadzieniem z jabłek i śliwek, zszyć, a...

Czytaj więcej »

Danie cebulowe mięsne

Kawałki mięsa przepołowić (nie solić) Ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub patelni (bez tłuszczu) Mięso posypać zupą cebulową (na sucho) zalać śmietaną i dusić 1h w 200 stopniach Podawać na gorąco...

Czytaj więcej »

Kotlety schabowe z salami, cebulą oraz żółtym serem

Kotlety rozbijamy na dość cienkie plastry. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy na minimum godzinę. Teraz, na połowie każdego kotleta, kładziemy plasterek sera na to salami i ponownie ser. Składamy na pół tak aby nadzienie było w środku. Brzegi spinamy trzema wykałaczkami i panierujemy w jajku i...

Czytaj więcej »

Nadziewane kulki ryżowe

Farsz: pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i rozmrożony groszek. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać pomidory i przyprawić. Dusić na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje. Ryż ugotować, wymieszać z masłem, serem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepić ...

Czytaj więcej »

Karkówka na słodko

Karkówkę pokroić na 2 cm grubości plastry i z każdej strony obsypać obficie delikatem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć plastry mięsa, obsypać rodzynkami i położyć kolejną warstwę karkówki i znowu posypać rodzynkami. Powtórzyć układanie warstw mięsa i rodzynek do ...

Czytaj więcej »

Kurczak w cieście

Filety pokroić na dwie części i każdą przyprawić. Ciasto przyciąć i położyć na posypaną mąką blaszkę. Wstawić na 10 minut do lodówki. Wyjąć i z każdej strony wzdłuż dłuższego boku zrobić ok. 8 cm nacięcia w odstępach co 2 cm, pośrodku 4-5 cm zostawić niepocięte. Na cieście u...

Czytaj więcej »

Cielęcina z nadzieniem szpinakowym

Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę i zrumienić. Włożyć szpinak i smażyć 3 minuty. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut, ostudzić. Oddzielić żółtko od białka. Zółtko roztrzepać, dodać do szpinaku i wymieszać. Białko ubić na ...

Czytaj więcej »