Strona główna  »   Przepisy  »   Szybkie krokieciki ze szpinakiem pod serową pierzynką

Szybkie krokieciki ze szpinakiem pod serową pierzynką - przepis

-
Szybkie krokieciki ze szpinakiem pod serową pierzynką
  • Kategoria: Warzywa
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół szklanki wody
  • 50ml oleju
  • szklanka mąki
  • farsz:
  • szpinak mrożony lub świeży
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 podłużny serek topiony (lub 3 mniejsze "trójkąciki")
  • sól, pieprz
  • odatkowo plaster sera żółtego gouda do zapieczenia

Wykonać naleśniki ze składników. Ciasto może byc nieco rzadsze, aby krokieciki były sprężyste i nie pękały podczas zawijania.

Farsz: pokroić cebulkę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak (jeśli mamy świeży to pokroić go drobno) i smażyć razem przez chwilę. Następnie przecisnąć 2 ząbki czosnku i dodać do farszu. Chwilę smażyć (aż czosnek zacznie pachnieć).
Kiedy większość soków ze szpinaku odparuje, dodać na koniec serek topiony i dobrze wymieszać aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć farsz na naleśniki i zawijać krokieciki. Tak przygotowane, nakrywamy plastrem żółtego sera, i kładziemy na teflonową patelnię z kropelką oleju.
Podgrzewamy ok. 5 minut na minimalnym płomieniu do rozpuszczenia się sera na wierzchu.
Smacznego :)