Strona główna  »   Przepisy  »   Warzywa

Przepisy - Warzywa

-
Warzywa przepisy

Zdrowy bigos (od 11 miesiąca)

Kapustę wypłucz, odciśnij, drobno pokrój. Zalej połową szklanki wrzątku. Gotuj 15 minut. Dorzuć umyte i pokrojone w plasterki morele, wsyp curry. Oba rodzaje mięsa umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso i obsmażaj przez 2 minuty. Dorzuć mięso do kapusty i duś bigos ...

Czytaj więcej »

Suflet marchwiowo ziemniaczany

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ziemniaki i marchew obrać i umyć. Ziemniaki ugotować, marchew zetrzeć na drobnej tarce. Ugotowane ziemniaki rozgnieść, dodać roztopione masło, startą marchew, sok z pomarańczy, szczyptę soli i pieprzu, żołtka. Wszystko wymieszać. Białka ubić na ...

Czytaj więcej »

Warzywa w cieście

Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzątku, ugotować i pokroić w grubszą kostkę. Obraną cukinię i dynię pokroić w kawałki. Ciasto: mąkę, mleko, żółtko i sól wymieszać i odstawić na ok.15 minut. Ubić pianę z białka i połączyć z ciastem. Ciasto musi być gęste, gdy jest za rzadkie należy ...

Czytaj więcej »

Gołąbki wegetariańskie

Kapustę sparzyć w osolonej wodzie, obrać z liści. Przygotować farsz: pokrojoną cebulę usmażyć, dodać dwie łyżki koncentratu i jeszcze chwilę smażyć; ugotowany ryż wymieszać z usmażoną cebulą, dodać pokrojone w drobną kostkę jajka i stary żóły ser; doprawić do smaku solą, pieprzem, ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka kalafiorowo(brokułowo)-ziemniaczana

Kalafiora/ brokuły, ziemniaki podgotować na pół miękko, ostudzić, ziemniaki pociąć w grubsze plastry, kalafior rozdrobnić w mniejsze różyczki. Następnie poukładać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną w paski szynkę, ...

Czytaj więcej »

Placuszki z kabaczka

Sposób przyrządzenia: Z mleka, jajka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe dodać wyciśnięty ząbek czosnku i starty na dużych oczkach kabaczek. Wszystko wymieszać dodać pestki dyni ,słonecznika i doprawić do smaku solą. Smażyć małe placuszki. Pyszne, delikatne i zdrowe...

Czytaj więcej »

SZPINAKOWA BOMBA WITAMINOWA

Mój prosty przepis powoduje, że każdy domownik się w szpinaku zakochuje! Ziemniaki należy ugotować w tradycyjny sposób, a później pokroić w plasterki i posypać ziołami. Szpinak początkowo należy uparować przez kilkanaście minut a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię na chwil par...

Czytaj więcej »

Fasolka szparagowa z fetą i sezamem

Sezam uprażyć na suchej patelni. Fasolkę ugotować w osolonej i wodzie, odcedzić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilę podgrzewać, dodać ugotowaną fasolę i sezam, przyprawić, podgrzewać przez 5 minut. Dodać utarty ser feta, wymieszać i podawa...

Czytaj więcej »

Aromatyczne pieczone warzywa

Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać. Warzywa polać polewą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Plastry cukinii odłożyć. Pozostałe warzywa ułożyć na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec warzywa przez 30 minut, dodać cukinię i piec ...

Czytaj więcej »

Risotto

Jak przyrządzić? Pierś pokroić w dość małą kostkę, doprawić vegetą, usmażyć na oleju. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać trochę vegety i cukru, dusić pod przykryciem na oleju(około 8 - 10 min), co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Marchewka powinna ...

Czytaj więcej »

Fasolka po bretońsku

Białą fasolę umyć i namoczyć na 24 godziny, potem ugotować w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewać wody i kiedy fasola będzie prawie miękka, wody zostanie w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyć na odrobinie oliwy 1 dużą, ...

Czytaj więcej »

Bakłażan faszerowany

Kroimy 4 plastry bakłażana grubości 2 cm, robimy farsz: ser feta, paprykę, cielęcinę i przyprawy mieszamy. Plastry bakłażana obtaczamy w jajku, następnie układamy na plastrach bakłażana uformułowane z farszu "kotleciki" i przykrywamy kolejnymi plastrami bakłażana. Następnie zapiekamy w ...

Czytaj więcej »

Cudowny Jaś

Fasolę namoczyć, a następnie ugotować (tak, aby była miękka, ale nierozgotowana). Boczek pokroić w paski (dość szerokie wg własnego uznania). Jajka ugotować na twardo. Cebulę żółtą i czosnek pokroić w kostkę, pół cebuli czerwonej także i wszystko zarumienić na patelni. Następnie doda...

Czytaj więcej »

Wielkanocne pure

Ziemniak należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, groszek lub brokuły opłukać i gotować warzywa w małej ilości wody, aż będa miękkie. Kiedy warzywa przestygną dodajemy mięso, żółtko i masło i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Potrawę zagęszczamy kleikiem ryżowym, aby ładnie ...

Czytaj więcej »

Wigilijny barszcz kremowy

Myjemy, obieramy warzywa, kroimy je w kostkę, po czym gotujemy je w 1,5 l. wody dodając sól, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy przyprawy, miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, cytryną i cukrem do smaku, zagotowujemy. Z kwadracików ugotowanego makaronu i ...

Czytaj więcej »