Strona główna  »   Przepisy  »   Warzywa

Przepisy - Warzywa

-
Warzywa przepisy

Sylwestrowa kolorowa sałatka

Czerwoną fasolę i kukurydzę osączamy na sitku z zalewy. Szynkę, żółty ser, ogórki konserwowe i paprykę konserwową kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w półplasterki. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez i przyprawy. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do miseczki i dekorujemy...

Czytaj więcej »

Duszona kalarepka na maśle

Kalarepę obieramy z łykowatych części i kroimy na kwadraty średniej wielkości, marchew obieramy i kroimy w dość cienkie talarki. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy przez ok. 10 min do uzyskania odpowiedniej miękkości (wedle uznania). na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku...

Czytaj więcej »

Dynia z pomidorami na Hallowen

Dynie umyć, obrać, usunąć pestki i luźny miąższ, opłukać, pokroić w kostkę i zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól. Taką dynie na Halloween należy następnie ugotować. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, zalać małą ilością wody, rozgotować i przetrzeć i dodać do dyni...

Czytaj więcej »

Risotto

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, smażymy i wrzucamy do garnka. Wszystkie warzywa kroimy w paski o długości 3 cm. i także wrzucamy do garnka. Dodajemy 2 szklanki wody i kostkę rosołową drobiową. Gotujemy do uzyskania miękkości. Danie to podajemy z gorącym ryżem...

Czytaj więcej »

Zapiekane kalafiory

Kalafiory oczyścić i podzielić na różyczki. Gotować przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Sosem polać kalafiory i posypać wiórkami masła...

Czytaj więcej »

Krem z kukurydzy

Obie cebule i szczypiorek posiekać. Mąkę i curry przesiać, wymieszać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Masło stopić w garnku i zeszklić obie cebule. Posypać mąką z curry wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion i zagotować. Wsypać kukurydzę i gotować 20 minut. Boczek pokroić na cienkie paseczki i ...

Czytaj więcej »

Jajka sadzone z warzywami i serem

Szparagi pokroić na kawałki, pora w talarki. Rozłożyć warzywa na trzech patelenkach i grillować, aż będą miękkie. Pod koniec wbić do nich po jednym jajku. Posypać parmezanem, solą i pieprzem. Podawać, gdy białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie błyszczące...

Czytaj więcej »

Spaghetti ze szpinakiem

Na patelni, na oleju podsmażamy na szklisto pokrojoną drobno cebulkę i posiekany czosnek. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak i łączymy z cebulką. Teraz mieszamy razem i dusimy około 5 minut. Możemy dodać porwane listki bazylii. Dodajemy sól i pieprz. Do garnka wlewamy śmietankę i wodę i ...

Czytaj więcej »

Zapiekane kalarepki

Kalarepki obrać, odciąć zdrewniałe końce, włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby je całkowicie przykryła. Posolić. Gotować 15 minut, następnie odcedzić. Sciąć wierzchy i wydrążyć środki. Wierzch i środki drobno pokroić. Marchewkę pociąć w kostkę i gotować 5 minut w wodzie z ...

Czytaj więcej »

Ziemniaki faszerowane warzywami

Cukinię pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić. Oliwki posiekać. Warzywa, oliwki i olej wymieszać i przyprawić. Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, miąższ wydrążyć (nie uszkodzić skórki). Wnętrze posmarować masłem, przyprawić. Napełnić farszem i owinąć w folię ...

Czytaj więcej »

Zupa z soczewicy z ziołami

Soczewicę umyć, wsypać do rondla, wlać 3 litry wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować, zdjąć szumowiny. Do rondla dodać 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotować pod przykryciem 30 minut. Cebulę pokroić w małą kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać na patelni ...

Czytaj więcej »

Kolorowe risotto

Ryż gotować 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę posiekać. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Pomidory osączyć i pokroić w paski. Oliwę i masło rozgrzać na patelni. Podsmażyć cebulę i paprykę, wsypać ryż, kurkumę i ...

Czytaj więcej »

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Obrać i przekroić na pół. Łyżką wydrążyć miąższ pozostawiając ścianki grubości 1 cm. Na patelnię włożyć szpinak i dusić, aż odparuje. Dodać łyżeczkę masła, przyprawić rozdrobnionym 1 ząbkiem czosnku i startym serem. Połówki ziemniakó...

Czytaj więcej »

Roladki porowe

Pory pokroic na kawałki (na długość szynki konserwowej) i podgotowac do miękkości w bulionie z kostki rosołowej. Ostudzić, poprzecinać na połowki. W szynkę konserwową zawijać ostudzonego i podzielonego pora, ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym. Sos: Na patelnię wylać śmietanę, doda...

Czytaj więcej »

Warzywiec

Potrawę przygotować najlepiej w większym garnku. Dać oliwę.... liście kapusty - tyle, żeby przykryło dno garnka. Wrzucamy do tego pokrojone wcześniej na większe talarki ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę również pokrojoną. Górę też pokrywamy liśćmi kapusty. Dusić ...

Czytaj więcej »