Strona główna  »   Przepisy  »   Pilaw z komosy ryżowej

Pilaw z komosy ryżowej - przepis

-
Pilaw z komosy ryżowej
  • Kategoria: Warzywa
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • ilości na 3 porcje
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 80 g (1/2 szkl.) komosy
  • 235 ml (1 szkl.) gorącej wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 75 g rozmrożonego zielonego groszku
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

1. Do średniego rondelka wlać olej i postawić garnek na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchew. Smażyć, mieszając przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
2. Wypłukać komosę na durszlaku pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Dodać do warzyw, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Wlać wodę, dodać liść laurowy oraz skórkę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut, aż komosa wchłonie cały wywar i zrobi się miękka.
3. Wyjąć liść laurowy, dodać zielony groszek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.