Strona główna  »   Przepisy  »   Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy - przepis

-
Pasztet z soczewicy
  • Kategoria: Warzywa
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 80

SKŁADNIKI

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 50g nasion słonecznika
  • 50g płatków owsianych
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 10 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy, sól
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • otręby

Soczewicę należy zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min., aż do całkowitego wygotowania się wody. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmiękną dodajemy startą na tarce marchew oraz łodygi selera i smażymy na małym ogniu przez 25 minut. Słonecznik zalewamy na 10 minut wrzątkiem, po czym mieszamy go z ugotowaną wcześniej soczewicą i dodajemy do warzyw podsmażonych na patelni. Dodajemy płatki owsiane oraz wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawy, dokładnie mieszamy. Foremkę nacieramy tłuszczem i wszystkie ścianki obsypujemy otrębami. Przekładamy do niej masę pasztetową i wyrównujemy, na wierzch dodajemy nasion słonecznika lekko przyciskając je łyżką do ciasta. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.