Strona główna  »   Przepisy  »   Kotlety z kaszy gryczanej z soczewicą

Kotlety z kaszy gryczanej z soczewicą - przepis

-
Kotlety z kaszy gryczanej z soczewicą
  • Kategoria: Warzywa
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60
  • Liczba porcji: 4
  • Autor: Patrycja Pawlikowska - dietetyk kliniczny

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 1 jajo kurze
  • 60 g soczewicy zielonej
  • 200 g marchewki
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 100 g pomidora
  • szpinak świeży, czosnek, sałata

Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę namoczyć 4 godziny wcześniej, następnie ugotować. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na połowie oleju poddusić pieczarki z cebulą i czosnkiem, następnie dodać liście szpinaku, dusić do czasu aż szpinak zwiędnie, nadmiar wody odparować. Kaszę, soczewicę i zawartość patelni przestudzić, następnie wszystko wymieszać z jajkiem, doprawić i uformować kulki. Pulpeciki piec w piekarniku wraz z pokrojoną w słupki marchewką, w 180 st. C przez 30 minut. Sałatę wymieszać z pokrojonym pomidorem, skropić olejem.