Strona główna  »   Przepisy  »   Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - przepis

-
Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach
  • Kategoria: Warzywa
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • na sałatkę
  • 350 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 250 g brokułów
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • sos do sałatki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • cytrynowe skorupki
  • 5 dużych cytryn

- Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
-Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
- Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.
-Przygotowanie cytrynowych skorupek:cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu,odcinamy nożem końcówkę cytryny.Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.

Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!