Strona główna  »   Przepisy  »   Ciemne naleśniki

Ciemne naleśniki - przepis

-
Ciemne naleśniki
  • Kategoria: Warzywa
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • ciasto
  • 750ml gazowanej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki ciemnej mąki (ja użyłam mąki żytnio - razowo - orkiszowej)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • sól
  • farsz i
  • mięso z gotowanej piersi kurczaka
  • 2 ogórki kiszone
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 gotowane marchewki
  • sól
  • farsz ii
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ja używam brykietów)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ugotowana marchewka
  • sól

Ciasto
Wszystko razem wymieszać tak aby uzyskało konsystencję średniej gęstości śmietany. Jeśli wyjdzie za gęste, dolać trochę wody, gdy za rzadkie dosypać mąki. Po wymieszaniu smażyć nie za grube naleśniki.

Farsz I
Zmielić mięso z kurczaka i marchewki. Udusić 50 dkg pieczarek i zetrzeć 2 ogórki kiszone. Wszystko razem wymieszać i włożyć do naleśników.

Farsz II
Rozmarznięty szpinak wrzucamy na patelnie lub do małego garnka i na małym ogniu dusimy dorzucając przeciśnięty czosnek. Następnie dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę oraz jogurt naturalny. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w ruloniki.