Strona główna  »   Przepisy  »   Bukiet młodych marchewek podanychna paluszkach z cukinii

Bukiet młodych marchewek podanychna paluszkach z cukinii - przepis

-
Bukiet młodych marchewek podanychna paluszkach z cukinii
  • Kategoria: Warzywa
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 15

SKŁADNIKI

  • 2 młode marchewki
  • mała cukinia
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • kilka łodyżek szczypiorku (dekoracja i dip jogurtowy)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano suszonego
  • szczypta soli
  • pieprz mielony

- Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobranącukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jogurt grecki mieszamy w misecze z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiemoraz przyprawiamy do smaku.
- Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.

--