Strona główna  »   Przepisy  »   Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym w asyście zielonego ryżu z groszkiem

Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym w asyście zielonego ryżu z groszkiem - przepis

-
Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym w asyście zielonego ryżu z groszkiem
  • Kategoria: Warzywa
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 35

SKŁADNIKI

  • zielony ryż z groszkiem
  • 100 g ryżu
  • 1 mała cebulka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu startego
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sos pietruszkowo-cytrynowy
  • 1 cytryna pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mleka
  • sól pieprz
  • dodatkowo
  • 1 brokuł świeża natka pietruszki do dekoracji

Brokuła gotuję na pól twardo we wrzątku z odrobiną soli, cukru i soku cytrynowego przez około 5 minut nie przykrywając przykrywką by nie stracił koloru. Sos pietruszkowo-cytrynowy: Cytrynę myję i sparzam wrzątkiem. Ścieram na tarce skórkę z cytryny oraz wyciskam z niej sok. Pietruszkę siekam. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i cały czas mieszając dodaję mleko a następnie natkę pietruszki i skórkę cytrynową. Przyprawiam solą i pieprzem. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodaję sok cytrynowy i gotuję nadal mieszając aż zgęstnieje. Zielony ryż z groszkiem: Ryż płuczę na sitku. Cebulę obieram i siekam drobno. Na dużej patelni rozpuszczam łyżeczkę masła, dodaję posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję suchy ryż. Smażę wszystko na średnim ogniu około 2 minuty aż ryż stanie się szklisty, przezroczysty. Stopniowo wlewam bulionu i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowanie ryżu trwa około 20-25 minut. Dodaję następnie posiekaną natkę pietruszki i parmezan starty. Doprawiam na koniec do smaku solą i pieprzem, mieszam z osączonym groszkiem z puszki. Podaję z ugotowanymi brokułami i sosem pietruszkowo-cytrynowym.