Strona główna  »   Przepisy  »   Warzywa

Przepisy - Warzywa

-
Warzywa przepisy

Chłodnik ogórkowy

Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Czosnek bardzo drobno siekam, solę i rozścieram na desce końcem noża. Dodaję do ogórka, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam z koperkiem a następnie z jogurtem naturalnym. Wstawiam do lodówki. Podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych na ...

Czytaj więcej »

Chłodnik z sałaty lodowej i koperku

Sałatę płuczę, przebieram liście i osuszam. Następnie rwę lub kroję na drobne kawałki. Mieszam kawałki sałaty z solą, pieprzem, octem, łyżką cukru, drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Odstawiam na kwadrans. Następnie wlewam schłodzony kefir lub jogurt, mieszam dokładnie. Doprawiam ...

Czytaj więcej »

Bakłażany z włoch

bakłażana obieramy i kroimy na plastry obtaczamy w przyprawach i smażymy na oliwie na złoto, odsączmy tłuszcz ręcznikiem papierowym przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy przecierem pomidorowym, posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem oraz startym serem mozarella wstawiamy do ...

Czytaj więcej »

Kalafiorkowe kotleciki

Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do wrzącej wody i gotować do miękkości. Kalafior odcedzić, a następnie rozgnieść widelcem. Dadać surowe jajko i posiekane orzechy oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Z powstałej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Następnie usmaży...

Czytaj więcej »

Pasztet z soczewicy

Soczewicę należy zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min., aż do całkowitego wygotowania się wody. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmiękną dodajemy startą na tarce marchew oraz łodygi selera i smażymy na małym ogniu przez ...

Czytaj więcej »

Szybkie krokieciki ze szpinakiem pod serową pierzynką

Wykonać naleśniki ze składników. Ciasto może byc nieco rzadsze, aby krokieciki były sprężyste i nie pękały podczas zawijania. Farsz: pokroić cebulkę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak (jeśli mamy świeży to pokroić go drobno) i smażyć razem przez chwilę. Następnie ...

Czytaj więcej »

Bukiet młodych marchewek podanychna paluszkach z cukinii

- Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobranącukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia. - Jogurt grecki mieszamy w misecze z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiemoraz ...

Czytaj więcej »

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

- Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa. -Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. ...

Czytaj więcej »

Pilaw z komosy ryżowej

1. Do średniego rondelka wlać olej i postawić garnek na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchew. Smażyć, mieszając przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. 2. Wypłukać komosę na durszlaku pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Dodać do warzyw, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Wlać wodę, ...

Czytaj więcej »

Śniadanie

Zostawiamy liście sałaty, a resztę składników kroimy w kosteczę i mieszamy. Rozkładamy liść sałaty, nakładamy na niego wymieszane składniki, skręcamy sałatę w rulonik i jemy ala naleśniki...

Czytaj więcej »

Kalarepka nadziewana ryżem

Kalarepki umyć, wydrążyć miąższ. Ryż gotować do miękkości, odcedzić. Dodać jajko, posiekany koper, pokrojony drobno miąższ z kalarepek, masło, sól, pieprz do smaku. Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie. Kalarepki napełnić farszem, wstawić do rondla i podlać osolona wodą do po...

Czytaj więcej »

Ciemne naleśniki

Ciasto Wszystko razem wymieszać tak aby uzyskało konsystencję średniej gęstości śmietany. Jeśli wyjdzie za gęste, dolać trochę wody, gdy za rzadkie dosypać mąki. Po wymieszaniu smażyć nie za grube naleśniki. Farsz I Zmielić mięso z kurczaka i marchewki. Udusić 50 dkg pieczarek i zetrze...

Czytaj więcej »

Krokiety z fetą

Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, wody, jajek, szczypty soli, łyżki oleju. Usmażyć naleśniki. Mrożony szpinak z ząbkiem czosnku na maśle odparować na patelni. Wystudzić i wymieszać razem z serem feta. Gotowym nadzieniem posmarować naleśniki i zwinąć tworząc krokiety. ...

Czytaj więcej »

Sylwestrowa kolorowa sałatka

Czerwoną fasolę i kukurydzę osączamy na sitku z zalewy. Szynkę, żółty ser, ogórki konserwowe i paprykę konserwową kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w półplasterki. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez i przyprawy. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do miseczki i dekorujemy...

Czytaj więcej »