Strona główna  »   Przepisy  »   Surówka zdrowa i kolorowa

Surówka zdrowa i kolorowa - przepis

-
Surówka zdrowa i kolorowa
  • Kategoria: Surówki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 15

SKŁADNIKI

  • sałata lodowa lub kapusta pekińska (ewentualnie po połowie każdej)
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • mała cebulka (może być, ale nie musi)
  • ser żółty (kilka dag)
  • kukurydza z puszki
  • prażone pestki dyni i słonecznika (spora garść)
  • oliwa z oliwek (ok. 60 - 70 ml)
  • ocet winny lub jabłkowy (ok. 5 - 10 ml)
  • przegotowana letnia woda (do rozcieńczenia sosu; nie jest konieczna)
  • sól, pieprz, cukier
  • w zależności od upodobań: odrobina musztardy, majonezu, ziół prowansalskich, wegety oraz rozdrobniony ząbek czosnku

Sałatę i/lub kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę (bez pestek), pomidora, ogórka i ser żółty kroimy w niewielką kostkę. Cebulkę kroimy dosyć drobno. Surowe pestki dyni i słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni (zyskują wówczas pełniejszy aromat nadając sałatce niebanalny smak).
Oliwa z oliwek, ocet, woda, sól, pieprz, cukier, odrobina musztardy, majonezu, ziół prowansalskich, wegety oraz rozdrobniony ząbek czosnku posłużą nam do wykonania sosu, który dopełni i podkreśli smak surówki.
Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę (ilość wg uznania) dokładnie mieszamy z sosem.
Sałatkę możemy podawać do obiadu, kanapek z dodatkami lub samodzielnie (schładzając ją uprzednio w lodówce).

Niewielkim nakładem sił i kosztów uzyskujemy bardzo smaczną i zdrową sałatkę kolorową :)