Strona główna  »   Przepisy  »   Pekińska pyszność!

Pekińska pyszność! - przepis

-
Pekińska pyszność!
  • Kategoria: Surówki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 15

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 średniej cebuli
  • ząbek czosnku lub czosnek granulowany ok. 1/2 łyżeczki
  • 1/2 szk. śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego
  • cukier i sól

Kapustkę poszatkować, ogórka obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno, dodać czosnek, posypać solą, wymieszać i odstawić na około pół godziny aby puścił sok. Następnie odcisnąć i zalać śmietaną wymieszaną z majonezem, cukrem oraz z sokiem z cytryny. Wymieszać.
Surówkę najlepiej przygotować na godzinę przed podaniem drugiego dania.