Przepisy

-

Karp w winie

Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut. Potem obtoczyć w mące. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. Po ...

Czytaj więcej »

Świąteczne śledzie

Kupujemy gotowe płaty śledziowe, odkrajamy zczerniałe części, cienkie fragmenty brzuszków. Płuczemy filety i moczymy w lekko osłodzonej oliwie. Każdy filet smarujemy musztardą miodową, obsypujemy pieprzem i przechowywujemy zalane olejem w szklanych słoikach.Tak przygotowane śledzie są ś...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa

Włoszczyznę myjemy i gotujemy. Miękkie już warzywa odcedzamy, tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami i ponownie dodajemy do wywaru. W osobnym garnku gotujemy obrane i starkowane pieczarki. Następnie łączymy oba wywary, dodajemy śmietanę i koperek i chwilę gotujemy. Makaron gotujemy w lekko ...

Czytaj więcej »

Jabłka z płatkami owsianymi i cynamonem

Na gorącej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i płatki owsiane. Smażymy tak długo, aż płatki staną się chrupkie. Jabłka umyć, pokroić w półksiężyce i lekko poddusić na wodzie na osobnej patelni aby zmiękły. Nastepnie dodać je do płatków, posypać cynamonem i wszystko razem ...

Czytaj więcej »

Karp smażony z pieczarkami

Pokrojone na plasterki pieczarki udusić na maśle z drobno posiekaną cebulą, posolić, popieprzyć. Karpia w dzwonkach posolić, panierować, usmażyć na patelni. W żaroodpornym naczyniu ułożyć na dnie część pieczarek, karpia i przyłożyć resztą pieczarek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i ...

Czytaj więcej »

Kotleciki z pieczarkami

Pieczarki myjemy i obieramy, po czym kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem podsmażamy na oliwie. Ziemniaki gotujemy i zimne mielimy wraz z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Do powstałej masy dodajemy jaja, mąkę, sól i pieprz. Formujemy małe płaskie kotleciki i smażymy...

Czytaj więcej »

Kompot z suszu

Suszone owoce zalać wrzącą wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Następnie podgrzać, dodać miód i sok z cytryny i gotować ok. 10 minut. Podawać lekko ciepły...

Czytaj więcej »

Mieloniec

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem,przyprawami i bułka tartą. Robimy z niego duzy placek na grubość ok. 2 cm i szerokość 10-15. Grzybki gotujemy w małej ilości wody do miękkości, mielimy na drobno i odsączamy. Na środek mięsa wykładamy grzyby i zawijamy w rulonik, posypujemy troche przyprawami i...

Czytaj więcej »

Pierniki

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomoca foremek wycinać kształty. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wystygnięciu ozdabiamy najpierw lukrem (1 kg cukru pudru, kilka kropel z cytryny i ciapła przegotowana woda) o konsystencji gęstej ś...

Czytaj więcej »

Kluseczkowe paluszki z bakaliami

W misce mieszamy mąkę z jajkiem i wodą, ugniatamy ciasto jak na pierogi, gładkie i miękkie, następnie urywamy centymetrowe kuleczki i formujemy 4 centymetrowe paluszki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 7 minut wykładamy osączamy. Masa: mak przekręcamy przez maszynkę razem z orzechami, do tego...

Czytaj więcej »

Wigilijne gołąbki z sosem grzybowym

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż wytrącony sos zacznie zminiejszać swoją objętość. Pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić sol...

Czytaj więcej »

Pieczony łosoś

Całego lecz wypatroszonego łososia myjemy, skrapiamy obficie z zewnątrz i w środku cytryną lub limonkami. W tym soku łosoś powinien poleżeć min. godzinę, lecz najlepiej przez całą noc. Następnie łososia należy natrzeć pieprzem, czosnkiem i minimalna dawką soli. Do marynaty dodać oliwę i...

Czytaj więcej »

Smażony karp

Karpie wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki. Kefir przyprawić solą i pieprzem. Rybę włoćyć do miski, zalać kefirem i wstawić na godzinę do lodówki. Jajko rozbełtać z papryką. Kawałki ryby dokładnie osączyć, po czym panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smażyć z obu...

Czytaj więcej »