Strona główna  »   Przepisy  »   sos beszamelowy

Sos beszamelowy - przepis

-
sos beszamelowy
  • Kategoria: Sosy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 35

SKŁADNIKI

  • tyle samo masła i mąki (po ok 150 g )
  • cebula (cała, obrana)
  • goździk
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l wody
  • kostka rosołowa
  • dowolne przyprawy, zależy jaki ma byc sos ( koperek, zioła prowansalskie, musztarda, zależy co gotujemy na obiad)

Zasmażamy masło z mąką,(by się masło nie przypalało dolewam trochę oliwy) trwa to ok 5 min na wolnym ogniu, następnie wlewamy mleko i wodę Trzeba je wlewać pomału ale za jednym przechyleniem rondelka/garnka! Potem wrzucamy cebulę z wbitym w nią dla aromatu goździkiem. Kruszymy kostkę rosołową i inne przyprawy zależnie od tego jaki chcemy uzyskać sos. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając ok. 30 min.Wychodzi mi zawsze, gdyż od czasu gotowania zależy gęstość tego sosu, jest zawsze przepyszny i prosty w wykonaniu a wykorzystać go mozna do bardzo wielu potraw.