Strona główna  »   Przepisy  »   Curry z jaj

Curry z jaj - przepis

-
Curry z jaj
  • Kategoria: Sosy
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 25 dag pieczarek
  • 3 twarde mięsiste pomidory
  • cebula
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka gram masali (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dla zaostrzenia smaku można dodać nieco poszatkowanej rzeżuchy oraz soku z cytryny

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na stopionym maśle, dodać pokrojone w paski pieczarki i chwilę smażyć mieszając. Dodać pomidory, jogurt i natkę pietruszki, przykryć i dusić ok 15 min. Obrane jaja pokroić w ćwiartki, włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, curry i gram masalą. Delikatnie wymieszać i dusić ok 10 min, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec doprawić ewentualnie sokiem z cytryny i posypać rzeżuchą. Podawać ze świeżą bułką. Moje dzieci nie wyobrażają sobie świąt bez tej przystawki :)