Strona główna  »   Przepisy  »   Sałatki

Przepisy - Sałatki

-
Sałatki przepisy

Sałatka z tuńczyka

Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę, dodać ogórka też pokrojonego w kostkę oraz tuńczyka. Można dodać cebulkę do smaku. Wszystko wymieszać i gotowe...

Czytaj więcej »

Sałata z orzechami

Kapustę zetrzeć na tarce i skropić sokiem z limonki oraz solą. Pozostawić do ocieknięcia. Przygotować sos winegret (oliwa, limonka, sól i cukier). Cebulę i jajka pokroić na drobno. Kapustę, orzechy, cebulę wymieszać z posiekaną natką pietruszki i posypać jajkiem...

Czytaj więcej »

Sałatka pełna niespodzianek

Brokuły podzielić na różyczki. Zagotować wodę z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Do wrzącej wody wrzucić brokuły, zamieszać, poczekać aż woda ponownie zacznie wrzeć. Przelać brokuły na sito i przepłukać zimną wodą. Cebulę pokroić w piórka, posolić. Migdały uprażyć na gorą...

Czytaj więcej »

Sałatka z buraczków

Buraki myjemy wkładamy do wrzącej wody, gotujemy, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobina octu owocowego, mieszamy z olejem i połową zieleniny. Przekładamy buraki do salaterki posypujemy korniszonami, posiekan...

Czytaj więcej »

Jarzyneczka

Pietruszkę, marchewkę, fasolkę szparagową, seler naciowy oraz paprykę ugotować na półtwardo. Na kilka minut przed końcem gotowania dorzucić bakłażana oraz cukinię. Ugotowane warzywa , gdy ostygną pokroić na kawałki i dodać ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj dodaje pieprz oraz czasem majeranek...

Czytaj więcej »

Kolorowa sałatka

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ryż ugotować na sypko. Ugotowane jajka, obrany ogórek i pomidor pokroić w kostkę lub plasterki. Dodać ryż i kalafior. Przygotować sos wg przepisu na opakowaniu, dodać do składników, wymiesza...

Czytaj więcej »

Finezyjna sałatka łososiowa

Jajeczka przepiórcze ugotować i ostudzić. Rukolę i sałatę lodową rozdrobnić na małe części. Polać octem winnym i oliwą. Pokroić w paski pomidora i paprykę a następnie dorzucić do sałaty. Łosoś wędzony rozdrobnić i dodać. Ostudzone jajeczka przekroić na połowę, otoczyć w ...

Czytaj więcej »

Sałatka grecka

Pomidory sparz w wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój w grubszą kostkę. Zielony ogórek obierz ze skóry i pokrój w połplasterki. Cebulę posiekaj w talarki. Peprykę pokrój w drobne paski. Dorzuć do warzyw oliwki, wczesniej odsączając je z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie ...

Czytaj więcej »

Sałatka wielkanocna...

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek i kroimy w ósemki. Mięso kroimy w kawałeczki i podsmażamy na oleju na złocisty kolor. Pomidory sparzamy wrzątkiem, studzimy pod zimną wodą, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i ...

Czytaj więcej »

Sałatka z zupek chińskich

Makaron z zupek chińskich pokruszyć i dodać do niego przyprawy z zupek. Ugotowane jajka pokroić w kostkę i ogórki też w kostkę i dodać do makaronu. Na koniec dodać kukurydzę i majonez - wstawić do lodówki do czasu aż makaron namoknie i rozmięknie. smacznego...

Czytaj więcej »

Sałatka ryżowa na ciepło

Pomidory i jajka pokroić w drobną kostkę, dodać odsączoną kukurydzę, posolić i popieprzyć do smaku. Do tego dodać ugotowany i gorący ryż, a następnie wszystko wymieszać z majonezem. Podawać na ciepło jak pyszny obiadek, lub na zimno...

Czytaj więcej »

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Ziemniaki gotujemy ok. 15 minut, aż do umiarkowanej miękkości. Odcedzamy i kroimy w 2 cm plastry. Boczek smażymy bez tłuszczu, aż stanie się chrupki. Wytopiony na patelni tłuszcz zachowujemy. Mieszamy razem w garnku wywar z kurczaka, ocet, cebulę i przyprawy (poza szczypiorkiem) i zagotowujemy. Olej...

Czytaj więcej »

sałata z paluszkami surimi

Jajka ugotować na twardo, paluszki podsmażyć na patelni, kapustę poszatkować, pomidory i jajka pokroić w księżyce, paluszki w grubą kostkę dodać koper śmietanę, majonez i przyprawy. Podawać z grzankami. Jest pyszna. Smacznego...

Czytaj więcej »

sałata ryżowa z rybnymi kulkami

Rybę obrać ze skóry i ości. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z rybą i natką pietruszki. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ryż ugotować i ostudzić. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę. Ogórka również pokroić w kostkę. Ostudzony ryż połączyć ...

Czytaj więcej »

Arbuzowa sałatka

Środek arbuza wydrążyć (np. łyżką), tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki. Połowę miąższu pokroić w kostkę, a połowę zjeść ;) Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Galaretkę agrestową rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy stężeje, ...

Czytaj więcej »