Strona główna  »   Przepisy  »   Pikantna i aromatyczna sałatka z soczewicy

Pikantna i aromatyczna sałatka z soczewicy - przepis

-
Pikantna i aromatyczna sałatka z soczewicy
  • Kategoria: Sałatki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 45

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki ugotownej soczewicy (może być każdy rodzaj soczewicy, ale ja robię z zielonej bo się nie rozpada po ugotowaniu jak czerwona)
  • 1 czerwona cebula
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • opakownie szpinaku (ok. 4 szklanek pociętego szpinaku)
  • na sos
  • ¼ szklanki oliwy
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1 łyżeszka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki chilli
  • szczypta mielonych goździków i kardamonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Ugotować soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odsączyć z wody i przestudzić . Posiekać szpinak. Drobno posiekać cebulę. Uprażyć na patelni pestki dyni i słonecznika.
Włożyć do miski wszystkie składniki sałatki. W oddzielnym naczyniu (najlepiej słoik) dokładnie zmieszać wszytkie składniki sosu, polać nimi przygotowane składniki na sałatkę i wymieszać. Najlepsza jest jak postoi conajmniej godzinę w lodówce i się przegryzie.