Strona główna  »   Przepisy  »   Ryby

Przepisy - Ryby

-
Ryby przepisy

Ryba w sosie koperkowym

Filety wrzucić do lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wrzącej wody. Gotować aż zmiękną, po czym wyjąć łyżką cedzawką na półmisek. Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło, wymieszać z mąką stopniowo wciąż mieszać by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i zagotować. Sos ...

Czytaj więcej »

Pstrąg z migdałami i boczkiem

Posiekać czosnek. Masło utrzeć z 2/3 płatków migdałowych i dodać czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Pozostałe płatki zrumienić na maśle. Umyte i oczyszczone pstrągi, posmarować w środku masłem z migdałami i czosnkiem. Każdą rybę owinąć w boczek i folię aluminiową. Piec 8 minut z ka...

Czytaj więcej »

Karp w cieście

Karpia porcjujemy, następnie obkładamy rybę cebulą i posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 2 godz. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Łączymy wszystkie składniki (woda, mąka, pieprz, ziarenka smaku, jajko) i obtaczamy karpia. Smażymy...

Czytaj więcej »

Karp po arabsku

Karpia ok. 2 kg oczyścić i wypatroszyć, przeciąć wzdłuż od brzucha do grzbietu tak żeby powstały dwie połówki złączone grzbietem, które następnie należy położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, skropić cytryną, posolić delikatnie. Cebulką w plasterkach obłożyć całą rybę ...

Czytaj więcej »

Karp w winie

Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut. Potem obtoczyć w mące. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. Po ...

Czytaj więcej »

Świąteczne śledzie

Kupujemy gotowe płaty śledziowe, odkrajamy zczerniałe części, cienkie fragmenty brzuszków. Płuczemy filety i moczymy w lekko osłodzonej oliwie. Każdy filet smarujemy musztardą miodową, obsypujemy pieprzem i przechowywujemy zalane olejem w szklanych słoikach.Tak przygotowane śledzie są ś...

Czytaj więcej »

Karp smażony z pieczarkami

Pokrojone na plasterki pieczarki udusić na maśle z drobno posiekaną cebulą, posolić, popieprzyć. Karpia w dzwonkach posolić, panierować, usmażyć na patelni. W żaroodpornym naczyniu ułożyć na dnie część pieczarek, karpia i przyłożyć resztą pieczarek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i ...

Czytaj więcej »

Pieczony łosoś

Całego lecz wypatroszonego łososia myjemy, skrapiamy obficie z zewnątrz i w środku cytryną lub limonkami. W tym soku łosoś powinien poleżeć min. godzinę, lecz najlepiej przez całą noc. Następnie łososia należy natrzeć pieprzem, czosnkiem i minimalna dawką soli. Do marynaty dodać oliwę i...

Czytaj więcej »

Smażony karp

Karpie wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki. Kefir przyprawić solą i pieprzem. Rybę włoćyć do miski, zalać kefirem i wstawić na godzinę do lodówki. Jajko rozbełtać z papryką. Kawałki ryby dokładnie osączyć, po czym panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smażyć z obu...

Czytaj więcej »

Sałatka śledziowa

Płaty śledziowe (jeśli są surowe) solimy na noc. Na drugi dzień dokładnie je obmywamy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i razem z obranymi jabłkami również kroimy (można z ogórkiem) i oczywiście cebulką. Wszystko mieszamy z majonezem i smietanką. Przyprawiamy według uznania pieprzem...

Czytaj więcej »

Ryba z pieczarkami

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Pieczarki poszatkować i wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyć pokrojoną cebulę. Odmrożone ryby posypać z obu stron przyprawą i solą (ilość przypraw w zależności od gustu) i położyć na pieczarkach i cebuli. Całość zalać odrobiną ...

Czytaj więcej »