Strona główna  »   Przepisy  »   Ryby

Przepisy - Ryby

-
Ryby przepisy

Makaron zapiekany z rybą

Ryby przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 1 łyżka oleju, usmażyć na nim ryby, wyłożyć na papierowy ręcznik celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Lekko schłodzone ryby pokruszyć palcami do miseczki. W rondlu rozgrzać pozostałe masło, dodać mąkę, mieszając ...

Czytaj więcej »

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Sposób przyrządzania: po odmrożeniu, podzieloną na średnie porcje rybę namaczamy na ok. 3 godz. w zimnym mleku. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozmrożone warzywa wrzucamy do żaroodpornego naczynia na rozgrzany olej (może byc Kujawski). Dusimy ok. 30 min. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i ...

Czytaj więcej »

Karp pieczony z pieczarkami i ziemniakami

Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem. Obłożyć drobno posiekana cebulą i pieczarkami pokrojonym w plastry. Na około ułożyć obrane małe ziemniaki. Posolić włożyć do gorącego piekarnika (200 C). Piec okoł...

Czytaj więcej »

Karp z cytryną

1. W litrze wody ugotować rosół z włoszczyzną i przypraw. Odcedzić. 2. Rybę sprawić, pozbawić łusek. 3. W szerokim i długim garnku zagotować bulion, włożyć karpia, obgotować na małym ogniu. 4. Cytryny sparzyć, jedną pokroić w plasterki, z drugiej wycisnąc sok. 5. Rybę ponacinać, ...

Czytaj więcej »

Ryba po grecku

Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy. Pokrojoną w kostkę cebulę gotujemy ok. 5 minut w wodzie z octem i odcedzamy. Starte na grubych oczkach jarzyny zalewamy wodą, dodajemy łyzkę oleju,pieprz,ziele i listek - dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ...

Czytaj więcej »

Łosoś w galarecie winnej

Łososia opłukać, osuszyć. Wino podgrzać z rosołem i sokiem cytrynowym. Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotować 5 minut. Dodać łososia, podgrzewać na wolnym ogniu dalsze 10 min. Rybę oraz warzywa wyjąć i ułożyć na półmisku. W wywarze rozpuścić żelatynę, ...

Czytaj więcej »

Pyszne śledziki z koperkiem

Umyj dokładnie 250 g filetów śledziowych. Włóż do marynaty przyrządzonej z soku z 2 cytryn i wody w proporcji pół na pół. Odstaw na 2 godziny. Następnie starannie odsącz. Posiekaj pęczek koperku, dodaj 100 g majonezu i 100 g jogurtu naturalnego, wymieszaj i dopraw do smaku. Śledzie umieść w ...

Czytaj więcej »

Babka ryżowa trójkolorowa

Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczony filet rybny, obraną cebulę mielimy. Wkładamy zmielone składniki do miski, dodajemy 1 jajo, 1 łyżkę sera, tartą bułkę, pietruszkę - wszystko mieszamy dokładnie. Doprawiamy sola i pieprzem delikatnie do ...

Czytaj więcej »

Pieczony pstrąg

Kupujemy patroszone pstrągi z łbami. Łby odciąć, brzuszne płetwy też - grzbietowej nie trzeba bo skóry i tak się nie je, a po upieczeniu łatwo się zdejmuje. Dokładnie umyć ryby i skropić sokiem z cytryny - w środku też. Dobrze żeby sobie poleżały w tej cytrynie ok. 30-60 min. Następnie ...

Czytaj więcej »

Wigilijna rybka dla malucha

Przygotowujemy nadzienie: W tym celu mielimy oczyszczony filet rybny, obraną cebulę i ugotowaną marchewkę. Wkładamy zmielone składniki do miski, dodajemy 2 jaja, tartą bułkę, pietruszkę i mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem delikatnie do smaku. Rozmrożone ciasto rozkł...

Czytaj więcej »

Karp smażony panierowany

Filet pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i jarzynką. Obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w krakersach pokruszonych i wymieszanych z makiem. Usmażyć na rozgrzanym oleju...

Czytaj więcej »

Karp wigilijny w sosie miodowym

Sprawionego karpia opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod ...

Czytaj więcej »

Śledzie w warzywach z grzybami

Warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy na oleju w kolejności cebula, por i potem reszta, dolewamy troszkę wody i dusimy. W trakcie dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2...

Czytaj więcej »

Ryba w migdałach

Oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć solą, posypać pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu. Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku, w maśle po smażeniu ryb lekko zrumienić posiekane migdały, wyłożyć na ryby, udekorować pietruszką i plasterkami cytryny...

Czytaj więcej »

Losoś pieczony w cieście francuskim

Fileta skropic sokiem z cytryny,oproszyc sola i pieprzem i odstawic na godzine. Ulozyc na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawinąć. Piec 20 minut w tem.180 stopni. Wystudzic. Cebule posiekać, pieczarki oczyscic i pokroic w plasterki. Na pozostalym tłuszczu zeszklic cebule. Wymieszac z natka i ...

Czytaj więcej »