Strona główna  »   Przepisy  »   Ryby

Przepisy - Ryby

-
Ryby przepisy

Pierożki z łososiem

Łososia zemleć, pomidory osączyć i posiekać. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Ostudzić. Wymieszać z łososiem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z żółtkiem i szczyptą soli. Zagnieść dolewając ciepłą wodę. Gotowe ciasto odstawić na 10 ...

Czytaj więcej »

Roladki rybne

Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek posiekac. Cukinię obrać, wydrążyć środki, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać na patelni, włożyć cukinię, czosnek i cebulę. Cały czas mieszając poddusić. Lekko ostudzić. Bazylię i ...

Czytaj więcej »

Ryba po grecku

Ryby usmażyć na jasnozłoty kolor obtaczając je uprzednio w jajku i w mące, warzywa zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Do garnka z warzywami wlać 1 szkl.wody + 1/2 szkl.oleju,dodać przyprawy, na końcu koncentrat pomidorowy, gotować do miękkości. Ułożyć w misce warstwami: farsz-ryby-farsz-ryby...

Czytaj więcej »

Mintaj Zapiekany

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na ...

Czytaj więcej »

Losoś pieczony

Filety umyć, oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i polać 2 łyżkami oliwy. Odstawić do lodówki na 30 minut. Szalotki obrać i pokroić. Fileciki z sardeli przetrzeć przez sito. Rozetrzeć z masłem na pastę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Filety z łososia ułożyć w ...

Czytaj więcej »

Dorsz pieczony a la DIABLO

1. Z pomarańczy wycisnąć sok, masło rozpuścić, czosnek posiekać. Wszystko miksować aż powstanie jednolity sos. 2. Umytą rybę posolić, popieprzyć, zalać sosem i piec w żaroodpornym naczyniu 30 min. w 200 stopniach aż na wierzchu zrobi się skorupka. 3. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w ...

Czytaj więcej »

Wyśmienity łosoś

Makaron gotujemy. W tzw. międzyczasie na patelnię wrzucamy plastry łososia i startą ze skórką cukinię. Smażymy chwilę... Dodajemy śmietanę (około 3/4 opakowania). Doprawiamy odrobiną vegety, obowiązkowo startą bazylią oraz oregano. Mieszamy. Przygotowujemy drugą patelnię (może być ta ...

Czytaj więcej »

Ryba w warzywach po norwesku

1. Wszystkie warzywa obierz i starannie opłucz. Cebulę średniej wielkości i por (użyj jedynie jego białą część) pokrój na półplasterki i odłóż na talerzyk, a pozostałe jarzyny wrzuć do salaterki. Pokrój je w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). 2. Wlej do rondla 3- 4 łyżki ...

Czytaj więcej »

Kotleciki rybne w sezamie

Rybę ugotować na parze, wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolita masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na złoty kolor przez kilka minut...

Czytaj więcej »

Rybka po grecku

Rybę usmażyć w jajku i bułce. Marchew, pietruszkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora i por pokroić w kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć na oleju do miękości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do małego naczynia, warstwami. Podawać posypane koprem lub natką ...

Czytaj więcej »

Makaron z tuńczykiem

Otwieramy jedną puszkę tuńczyka i odsączamy z niej olej prosto na patelnię (najlepsza jest patelnia z wysokimi brzegami). Podgrzewamy olej na małym ogniu, podobnie jak całą potrawę. Na ten olej wrzucamy czosnek (uprzednio wycisniety przez wyciskarkę), często mieszamy. Czosnek powinien lekko zbrą...

Czytaj więcej »

Pulpety rybne

Rybę zmiel (lub bardzo dokładnie posiekaj), dodaj jajko, ugotowaną kaszę mannę i posiekany drobno koperek. Możesz dodać szczyptę soli do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj lekko spłaszczone pulpety, wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj pod przykryciem oko...

Czytaj więcej »

Pasztet z makreli

Makrelę oddzielamy od skóry, oczyszczamy z ości, następnie rybę miksujemy z masłem, sokiem pomarańczowym, cytrynowym i przecierem pomidorowym. Gotowy pasztet przekładamy do salaterki i podajemy z pieczywem . Moim dzieciom serwuję ten przysmak na kolację, bardzo go lubi...

Czytaj więcej »

Łosoś z pesto

Do malaksera wrzucamy bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki, ucieramy składniki na krem stopniowo dolewając oliwę. Na maśle lekko podsmażamy cukinię z marchewką, pokrojone wcześniej w "zapałki", doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na kawałku pergaminu kładziemy łososia, smarujemy go 1-2...

Czytaj więcej »

Duszony pstrąg w warzywach

Świeze warzywa obieramy i trzemy na tarce z wielkimi oczkami i wrzucamy na patelnię i dusimy na malutkim ogniu, podlewamy wodą, zagęszczając przecierem pomidorowym. Warzywa bogato przyprawiamy curry i vegetą aby straciły jałowość. Do gotowej mieszanki wkładamy pokrojone na porcje filety z pstrąga...

Czytaj więcej »